Аржентина - шампион на шампионите!

Спорт
00:07 - 02 Юни 2022
5771
Аржентина - шампион на шампионите!

Аржентина изнесе футболна лекция на Италия и разгроми с 3:0 "адзурите" в спор за трофея "Финалисима". Головете на "Уембли" в Лондон вкараха Лаутаро Мартинес в 28-ата минута, Анхел Ди Мария в 45-ата и Пауло Дибала в 90-ата.

Резултатът обаче не отразява смазващото превъзходство на "гаучосите", особено през второто полувреме. Това беше пореден силен двубой за Лео Меси и компания под ръководството на Лионел Скалони. Двукратните световни шампиони са непобедени от 2019 година. 

Мачът противопостави актуалните шампиони на Европа и Южна Америка и отбелязва подновеното сътрудничество между УЕФА и КОНМЕБОЛ. Двете конфедерации подписаха договор до 2028 година, като в този период ще се изиграят още два двубоя между континенталните първенци.

В исторически план вече е имало две подобни срещи, организирани с идеята да са еквивалент на Междуконтиненталната купа, но за национални отбори. Трофеят носи името на бившия президент на УЕФА Артемио Франки.

Първото издание през 1985 година е спечелено от Франция след победа с 2:0 над Уругвай, а през 1993 година Аржентина побеждава Дания с дузпи. Сега "гаучосите" вдигнаха за втори път купата и донесоха преднина на Южна Америка в съперничеството.

Лионел Меси и компания се класираха за "Финалисима" със спечелването на Копа Америка през миналата година. Във финала аржентиниците се наложиха с 1:0 над Бразилия на "Маракана". Италия пък триумфира на Евро 2020 след успех с дузпи над Англия и за втори път в историята си стъпи на континенталния връх.