Асен Балтов: Омикронът много напомня за уханския вариант

В най-големия пик на третата и четвъртата вълна ние сме имали по-малка бройка заразени, отколкото сега за 5 дни, констатира бившият шеф на "Пирогов"

Новини
09:00 - 15 Януари 2022
2776
Асен Балтов: Омикронът много напомня за уханския вариант

"Не се свиква, имаме много идеи, но за съжаление засега няма чуваемост в управляващата коалиция. Каквото се предложи от опозицията - то е лошо и не се приема. В последните 3 месеца битовите сметки са нараснали 3-4 пъти. Компенсациите са крайно недостатъчни" - така коментира новата си роля на депутат от ГЕРБ-СДС бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Омикронът влезе в парламента. Един от първите, които се заразиха, е председателят на парламента г-н Минчев. Омикронът много напомня за уханския вариант. Ваксините и преболедувалите са пробити от него. Тези антитела нямат абсолютно никакво влияние върху него. Около 19% от пробите са на деца до 18 години. Даже и в предучилищна възраст има заразени вече. Границата влиза все по-надолу. Получава се това, което беше при първата вълна. Заразяват се първо децата и персонала. Ако нямаме медици, кой ще лекува болните?", коментира той.

В най-големия пик на третата и четвъртата вълна ние сме имали по-малка бройка заразени, отколкото сега за 5 дни. Не са достатъчно качествени щадящите бързи тестове, които се правят в училище. Не хващат много от болните, каза още проф. Балтов.

Интубираният пациент изисква много повече грижи.