Асен без милост към кръчмарите: Връща 20% ДДС от 9 в Covid-пандемията

Ресторантьорите имат месец да покажат, че са изсветлили доходите си, обясни финансовият министър

Новини
15:00 - 26 Септември 2023
2861
Асен без милост към кръчмарите: Връща 20% ДДС от 9 в Covid-пандемията

В новия проектобюджет за следващата 2024 година е предвидено да се върне нормалната ДДС ставка от 20% на ресторантьори и хотелиери, свалена по време на ковид пандемията на 9%. Това обяви финансовият министър Асен Василев, след като взе участие в среща с Българо-американската търговска камара.

"Разработили сме серия от промени в данъчното облагане, които ще бъдат качени за обществено обсъждане днес или утре, като основните промени са свързани с европейски директиви, глобалният данък за големи компании, който трябва да влезе в сила от 1 януари. Освен това и прецизиране на някои текстове, свързани с режимите на събираемост. Иначе някакви драматични промени в данъчните ставки няма", каза финансист номер едно.

Единствено е предвидено връщане на данъчната ставка на предковидните нива,  т.е. 20%, за ресторантьори и хотелиери.

"Имахме разговор миналата седмица с ресторантьорския бизнес, те казаха, че ще разработят мерки за изсветляване на бизнеса, за повишаване на осигурителните прагове на работниците над минималната работна заплата. Което можем да обсъдим и да видим - какъв ще бъде ефектът и ако той е по-голям от вдигането на ДДС ставката, можем да оставим и 9%", отвори врата за диалог Василев.

И посочи времевият диапазон - има месец за обсъждане на бюджета, респективно това е и времето, в което ресторантьорите имат шанс да покажат на държавата, че са изсветлили доходите си и че има смисъл ДДС-то да остава 9%.

Малко по-късно от Министерството на финансите съобщиха, че са публикувани за обществено обсъждане законопроектите за изменение и допълнение на данъчните закони - Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, Закон за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица и Закон за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси.

По повод новината на Асен Василев за ставката, ГЕРБ-СДС се обявиха против връщането на 20% ДДС върху храната и безалкохолните напитки и хотелското настаняване, обявиха депутатите на брифинг в парламента.

"Това е нещо, което ние няма как да подкрепим, поради факта, че сме поели ангажименти към нашите избиратели и няма как да ги излъжем. Още повече такива еднолични решения от страна на министъра на финансовия министър без съгласуване с ПП ГЕРБ за нас са абсолютно недопустими", каза Десислава Трифонова от партията.