Асен Генов: Путин иска да удави врага в кръвта на собствените си войници

Русия селективно окупира области, в които има етнически българи

Украйна
09:46 - 28 Септември 2022
2683
Асен Генов: Путин иска да удави врага в кръвта на собствените си войници

"Въпросът с това колко души ще изпрати Путин като пушечно месо на фронта е около това дали ще могат да бъдат окомплектовани. Той наистина иска да ги използва като жив щит. СССР е правил това във Втората световна война - удавил е врага в кръвта на собствените си войници. Действията му могат да бъдат определени като някакъв опит на геноцид - обезлюдява определени територии на РФ, които не са част от Русия." Това заяви пред bTV Асен Генов.

Той посочи, че целта на проведените референдуми в четирите украински региона, които се контролират от руската армия, са за вътрешна употреба - за да легитимират инвазията и да повдигнат това, което е останало от "бойния дух". 

"Очевидна е ситуацията. Представители на окупационните сили с оръжие разнасят прозрачни урни за гласуване. Толкова е прозрачно, че се превръща в принуда - как ще гласуваш по убеждение и съвест, ако има човек с оръжие до теб?", попита Генов.

"Путин селективно окупира области, в които има етнически българи. Обръща концепцията - ако отиваше в Украйна, за да защитава “етническите руснаци”, в момента селективно избира хора от други републики. Нашите патриоти мълчат по този въпрос", допълни той.

"Зеленски вече работи за създаване на международен трибунал. България мълчи. Онлайн тече дискусия за реформа на ООН и постоянният Съвет за сигурност. Говори се доколко тази група е актуална и дали не трябва да бъдат добавени други държави. България отново мълчи във външната политика по този въпрос", заяви Генов.