Асен Шопов празнува 90-ия си юбилей с "Майстори" в Народния театър

Именитият режисьор продължава да твори

Култура
11:09 - 30 Януари 2023
3199
Асен Шопов празнува 90-ия си юбилей с "Майстори" в Народния театър

Театралната общност ще отбележи на 6 февруари 90-годишнината на доайена на българската режисура Асен Шопов. На голямата сцена на Народния театър ще бъде представен спектакълът "Майстори" от Рачо Стоянов, който режисьорът постави преди 2 години в Драматичния театър в Пловдив. Постановката и до момента се играе при нестихващ зрителски интерес. 

Повече от 60 години режисьорът Асен Шопов е забележително явление в българския театър. Създал е над 150 театрални постановки и е носител на награди "Аскеер" и "Икар" за цялостното си творчество. През 2013 г. е отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий“ (първа степен) за големи заслуги в областта на културата и изкуството.

Сред най-известните му спектакли, останали в съзнанието на поколения зрители, са „Коварство и любов“, „Осъдени души“, „Хамлет“, „Време разделно“, „Дачници“, „Нощем с белите коне“, „Процесът против богомилите“, „Тайната вечеря на дякона Левски“, „Величието и падението на Стефан Стамболов“, „Железният светилник“ и много други.

Асен Шопов е роден в Брестовица, Пловдивско, на 16 февруари 1933 г. През 1956 г. завършва актьорско майсторство, а през 1962 г. режисура при проф. Моис Бениеш във ВИТИЗ. През същата година дебютира на сцената на Драматичния театър в Димитровград с постановката „И утре е ден“ по Георги Джагаров. Последователно след това е режисьор в Хасково, театър „Българска армия“, Бургас, Народния театър, Драматичен театър – Пловдив, Театър 199… Най-силните му творчески години са свързани с военната трупа, на чиято сцена Асен Шопов реализира мащабни спектакли с десетки персонажи, често с участието на близо трийсет актьори.

Пиесата, с която ще бъде отбелязана 90-годишнината на режисьора, се приема като един от образците на българската драматургия, съчетаващ в себе си романтичната памет за Възраждането и съвременните колизии на националния ни характер. Спектакълът на Асен Шопов превръща историята за двамата дърворезбари Найден и Живко и тяхното съперничество за сърцето на Милкана в драма с антични размери.

Красотата като вдъхновение и красотата като жертва е възелът на конфликта в тази класическа творба. За да се изправи зрителят пред вечните български въпроси – непременно кръвта ли е спойката на българския градеж и задължително ли е иконостасът на мъжа и твореца да е вдигнат върху женските сълзи и болка…

В главните роли в юбилейното представление са гост-звездата Явор Бахаров, Константин Еленков („Одисей“) и Мария Сотирова, позната на зрителите и като полицайката Жана от популярния тв сериал „Братя“. В актьорския състав са още Симеон Алексиев, Русалина Чапликова, Мария Генчева, Добрин Досев, Марин Младенов, Стефан Попов и др.