Асен Василев: АПИ лъжеше строителните фирми

Агенцията възлагаше работа за 2,9 млрд. при одобрен бюджет от 380 млн. лв., обясни финансовият министър

Политика
21:46 - 30 Юли 2021
5100
Асен Василев: АПИ лъжеше строителните фирми

Основната задача, която свършихме - спряхме течове по кранчета, има доста засегнати фирми и интереси. Това заяви в студиото на "Панорама" служебният министър на финансите Асен Василев.

"Има смисъл от предложената актуализация на бюджета, тъй като даваме на бъдещото правителство основата, на която да стъпи, като се спестяват месец-месец и половина време", посочи Василев. 

"Направихме така, че да има по-добра събираемост от 2 млрд. лв, които са заложени в актуализацията на бюджета, както и план за тежка ковид криза, така че да има средства за справяне с последиците. Има бюджет пенсионерите да имат достойни пенсии", каза Василев.

Бих стартирал всички контролни системи да започнат да работят ефективно, допълни финансовият министър.

"Ясно заявихме, че бихме останали като министри да работим за България, но при много ясни условия - независимост, собствен екип, съгласие по визията и начина, по който тази визия ще бъде постигната. Това може би е попречило на някои, може би някой се е почувствал неприятно от изказването, че не приемаме телефонни обаждания, нито аз, нито Кирил Петков. Основната задача, която свършихме, бе да изнесем една доста тежка битка по спирането на всички кранчета и течове в държавата. Има доста интереси и доста фирми, които са засегнати от това. Този тип компромати от 2011 г., които се опитват в момента да ги рециклират, водил съм много битки в живота си и съм ги спечелил. Тази специално - в съда в Ню Йорк през 2011 г. Един месец по-късно всички дойдоха на килимчето, подписахме споразумение, всички казаха, че са щастливи. Кой колко е бил щастлив или нещастен, това си е техен проблем", заяви финансовият министър.

"Бих стартирал всички контролни системи да започнат да работят ефективно, защото това, което заварихме, беше, че абсолютно всички контролни системи бяха изключени. Това означава пет години поред по 700 млн. ти да не си ги потърсиш, а и има решения, които са позволили това да се случи. Това означава да позволиш на АПИ в първите 4 месеца на годината да направи възлагания, да сключи договори, да възложи работа на фирми за 2,9 млрд. при одобрен бюджет от 380 млн. Значи лъжеш фирмите, че 2,5 милиарда ще им бъдат платени, без да ги имаш парите. Пълно нарушение на закона, лъжа към строителите и абсолютно нарушение на всички фискални правила", каза още финансовият министър.