Асен Василев: България беше от малкото държави , които се подготвяха за продължителна война в Украйна

Българските власти са стъпили на няколко сценария, които да им послужат като отправна точка, допълни министърът

ЕС
19:10 - 31 Октомври 2023
4229
Асен Василев: България беше от малкото държави, които се подготвяха за продължителна война в Украйна

България беше една от малкото държави, които започнаха да се готвят за продължителна война в Украйна. Първоначалната ни оценка беше за 5 години, но този хоризонт може да се окаже къс. Затова не предвиждаме скорошен край за целите на икономическото и финансово планиране, каза българският финансов министър Асен Василев, който е официален гост на провеждащата се в Солун първа международна конференция "Форум за свързаност на Югоизточна Европа".

Организатори на конференцията са комуникационната компания "Ес Джи Ти Цомокос" в стратегическо партньорство с Пристанището на Солун. На събитието присъства и посланикът на Индия в Атина Рудрендра Тандон, пише novini.bg.  

Българските власти са стъпили на няколко сценария, които да им послужат като отправна точка за сегашната война в Украйна – като сред тях са югославски сценарий и иракски сценарий. Асен Василев припомни, че конфликтът в Югославия продължи 7 години, предвид че той не носеше този геополитически заряд и беше през 90-те години.

Докато няма мирно решение на конфликта, финансовият министър допусна, че преносът на стоки ще продължава да избягва северните транспортни коридори.

В момента България се подготвя за удвояване на трафика през ГКПП "Капитан Андреево" с Турция до 3 години при сегашната обработка на преминаващи камиони от граничния пункт с Турция.  

България очаква да се удвои броят на преминаващите камиони през ГКПП "Капитан Андреево" с Турция до 3 години, каза финансовият министър. В момента през пункта границата пресичат около 4000 тежкотоварни автомобила всеки ден, което го прави втория най-натоварен в света.