Асен Василев бяга от скандала с Gemcorp край езерото Комо

Политика
08:40 - 01 Април 2022
6249
Асен Василев бяга от скандала с Gemcorp край езерото Комо

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отърва парламентарния разпит и журналистическите питания около скандала за 1 милиард щатски долара, разразил се заради меморандума с британско-руската Gemcorp, чак край езерото Комо, Италия. 

Той лети днес за Италия, където трябва да изнесе лекция пред авторитетни европейци на събитие, организирано от сочения за номер 1 тинк-танк в Италия - Амброзети. Форумът традиционно събира лидери на страни-членки на ЕС, политолози, икономисти, социолози и маркетинг експерти за интензивно бистрене на проблемите пред Стария континент и света от икономическо естество.

Програмата на събитието в престижния комплекс Вила Д'Есте на брега на Комо разкрива, че и войната на Русия в Украйна ще е сред дебатираните теми. 

От официалната страница на Министерството на финансите посочват, че Василев е първият български участник във форума. Неговото място е отредено сутринта в събота, когат той ще анализира предизвикателствата пред макроикономическата и структурна политика, конкурентоспособността и растежа на Европа. 

Вчера след като посолството на САЩ у нас се разграничи от участие в Gemcorp, за чиито инвестиционни намерения у нас кабинетът шумно се похвали миналата седмица с подписването на меморандум за сътрудничество, депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов упрекна шефа на НС Никола Минчев, че умишлено е "скрил" вицепремиера от парламентарния контрол. Оказа се, че участието му в италианското събитие е отдавна насрочено. 

По-рано пък журналистите от "Бивол" разкриха, че в корпорацията със седалище в Лондон с основно българско участие, има лица, свързани с олигархическия кръг около руския президент Владимир Путин и попитаха задочно кабинета на Кирил Петков дали не се готви изпиране на посочената като инвестиционно намерение в България сума от 1 млрд. долара, всъщност пара на Кремъл.