Асен Василев: Бюджетът не е революционен, харчим според кесията си

Ще удържим 3% дефицит, инфлацията ще падне до 5,6% до края на годината, обеща финансовият министър

Новини
13:29 - 12 Юли 2023
1465
Асен Василев: Бюджетът не е революционен, харчим според кесията си

Приоритет на този бюджет беше да няма изненади за никого. Този бюджет позволява България да има устойчив публични финанси, да направим инвестициите. Въпреки всички допълнителни разходи, успяваме вече трета година да удържим 3 % дефицит и да се разполагаме спрямо кесията, без да ощетяваме гражданите. С тези думи, финансовият министър Асен Василев представи основния финансов закон от парламентарната трибуна. 8 процента е заложената инфлация, като се предвижда да падне на 5,6 на сто в края на годината, обясни той. 

Този бюджет не е революционен, обсъжда се в средата на юли, което е прецедент и следва практиките от миналите години, но отговаря на очаквания на работодатели и синдикати. В НСТС всички работодателски организации го подкрепиха, КНСБ го подкрепиха, "Подкрепа" – не, защото искат увеличение на минималната заплата от 1 юли и допълнителни разходи за държавните служители.

Василев обясни, че е трябвало да изработят закона за 3 седмици, затова са стъпили на макрорамаката на служебния кабинет, която оцени като доста добра.

Общо тази година по този законопроект се очаква да постъпят 4,7 милиарда повече данъцни приходи повече от 22 милиарда и 700 милиона повече по ДДС, похвали се Василев.

Това става при запазване ставките по всички данъци, вкл. ДДС с изключение намалената ставка на цената на газа, която се възстановява на 20%, заради намалените цени на синьото гориво.  

В разходната част е направена прецизна проверка на капиталовите разходи, политиката бе зададена към всички министерства.

Имаме буфер, оставен, ако се подредят всички звезди и разходи, по които в момента текат поръчки в някакъв етап. Самите министерства дават оценка каква е вероятността процедурите да завършат. Да не се увеличава реалната инвестиционна програма на държавата. Години наред се заявяват намерения за инвестиции, които не се изпълняват, обясни финансовият министър.

Миналата година при заявена 8,5 млрд. програма е изпълнена около 5 милиарда, защото не са проведени процедури, не са направени проекти, не се изпълняват дейностите, изброи Василев.

Това е системен проблем с капиталовите разходи в България, то е извън бюджетната процедура.

По доходите е запазено предвиденото от служебния кабинет– 10% увеличение на тези, които не получиха миналата година. Запазена е политиката – заплащането за учители да е 125% от средната заплата, което влиза в сила от 1 януари, т.е. връщаме часовника назад.

Увеличени са заплати на асистенти и т.н., така целият сектор образование да се развива, увери Василев.

В бюджетите на НЗОК са осигурени средствата, необходими за нивата от 1500 лева, медсестра 2000 за лекар. С държавния бюджет се осигуряват средства за МЗ. Средствата ,недостатъчни за пътеките, ще се осигурят.

30 милиона са осигурени за културата – за проектно финансиране или съфинансиране, не само за театри, а и за самодейни състави и др. форми, които произвеждат култура, заяви министърът.

За спорта той обясни, че се предвижда "скромен фонд", който трябва пилотно да тръгне - за съфинансиране на детски школи, съфинансиране на инфраструктура. 

 780 минимална заплата разчита бюджета, разчетена е на 50% от средната заплата от януари 2024 г.