Асен Василев: Данъци и осигуровки няма да се пипат

Политика
10:36 - 26 Септември 2021
2886
Асен Василев: Данъци и осигуровки няма да се пипат

Няма да се вдигат нито данъци, нито осигуровки, за да има пари за увеличение на пенсиите. В това увери бившият финансов министър Асен Василев. Той обясни това в отговор на твърденията на много експерти, че е много вероятно тези пера да скочат, за да се осигурят пари за възрастните. 

Ние свършихме една много тежка работа, която беше актуализацията на бюджета, която да осигури финансови всички фирми, пенсионери и здравната система до края на годината", каза в ефира на Нова тв Асен Василев. Когато се сформира следващият парламент, проектобюджетът ще трябва да бъде формиран, така че да залегнат политиките за следващата година.

Василев е категоричен, че няма да се вдигат нито данъци, нито осигуровки, за да има пари за увеличението на пенсиите.

"На база приходите, които се очакват догодина в бюджета може да се заложи увеличението на пенсиите трайно, може да се заложи социалната добавка до линията на бедност, която догодина става 420 лв. мисля, може да се заложат всички пари за авиацията и пътна инфраструктура и да станат общо 1 млрд и 300, а не 300 млн, както бяха заложени тази година, могат да се заложат допълнителните разходи за отбрана, да се заложат разходите за ковид мерките и да останат над 3 млрд за политики, които правителството иска да води", казва политикът.

За предизборни преговори политическият проект на Василев и Кирил Петков са поканили "Да България" и формацията на Мая Манолова. "Отворени сме към всички други, които решат, че припознават начините на управление, които ние искаме да наложим в следващото правителство", казва политикът.

"С ДПС имаме огрома политическа линия и тя минава около г-н Пеенвски и закона "Магнитски". Докато ДПС седи плътно зад г-н Пеевски и твърди, че американската страна се е объркала, когато го е сложила в този списък, няма как да започнем разговори с тях", допълва той. Обяснява, че относно ГЕРБ има същия тип проблем. "Т.е ако ГЕРБ се събудят една сутрин и кажат: "Ние ще подкрепим работеща прокуратура, работеща съдебна система и всички, които са нарушили закона до момента ще отидат в затвора", тогава нека да заповядат на разговорите", обяснява Василев.

"Ако формираме бъдещ кабинет, той вероятно ще бъде коалиционен, така че бъдещият премиер ще бъде въпрос на разговори с всички партньори, които участват в коалицията", допълва той. Василев вижда себе си по-скоро като финансов министър.

"Ние искаме да стимулираме ваксинацията. Ваксините наистина спасяват животи, така че призовавам всички да се ваксинират", категоричен е политикът.