Асен Василев: Дано ГЕРБ състави кабинет, пълно е с договорки отпред и отзад

Ние ясно сме казали, че подкрепа от тях не търсим и няма да подкрепим техен кабинет, заяви съпредседателят на ПП

Политика
19:23 - 23 Октомври 2022
4298
Асен Василев: Дано ГЕРБ състави кабинет, пълно е с договорки отпред и отзад

"В петък сложихме една фасада с договорки отпред и отзад. Връщаме се в годините на задкулисието. Във вторник ще има извънредно заседание на парламента. Вие мислите ли, че г-н Рашидов е свикал това заседание и той е определил точките в него след разговори с другите партии? Аз не съм убеден, че това е така. Ние сме обявили 16 мерки, които ще подкрепим, независимо кое правителство или партия ще ги предложи”. Това каза пред bTV, Асен Василев, съпредседател на ПП.

"България отчита един от най-големите си ръстове на иконимката за последните 15 години. И тук говорим за реален ръст. Думите на служебния финансов министър Росица Велкова не са верни. Средства има и пенсиите могат да бъдат изплащани с увеличението на приходите. Нейният подход е погрешен. Трябва да се прегледа детайлно всичко, но според мен в момента се предлага една много постна пица на пенсионерите и една много сочна пържола на строителните фирми и военнопромишения комплекс", каза Василев. 

"България има нужда от стабилно управление и парламент. Надявам се ГЕРБ да успеят с първия мандат. Ние ясно сме казали, че подкрепа от ГЕРБ не търсим и няма да подкрепим техен кабинет. Не мога да коментирам какви изборни резултати ще се получат при едни нови избори след нялко месеца. В момента нито първата, нито втората политическа сила могат да формират мнозинство.

Това ясно си пролича при избора на председател на НС. Истината е, че трябва да започнат разговори по политики и българският избирател да наклони везните в едната посока", обясни Асен Василев.

"В предишния парламент ние успяхме, въпреки всички трудности, да сформираме кабинет. Добър, лош, но имаше работещ кабинет по време на война и ръст на инфлацията. Седем месеца по-късно ИТН оттеглиха своята подкрепа и ГЕРБ веднага внесоха вот на недоверие, с който свалиха един трудно сформиран кабинет. Какъв беше техният план? Защо свалиха един работещ кабинет по време на тежки кризи? Какви са техните идеи са управление? Това питаме ГЕРБ. Те са първа политическа сила и сега е тяхна отговорност да сформират кабинет. Ние също ще пробваме да направим нещо с втория мандат, но при този фрагментиран парламент това ще е почти невъзможно. ГЕРБ да покажат плана си за действие и управление.", категоричен е Василев.

Снимка: Агнес Методиева