Асен Василев: Хората с минимални пенсии ще получават по 50 лв. всеки месец

Вътрешните търкания в коалицията показват, че за първи път имаме реална парламентарна република, каза финансовият министър

Политика
17:02 - 08 Декември 2023
5460
Асен Василев: Хората с минимални пенсии ще получават по 50 лв. всеки месец

В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки за пенсионерите. Хората с най-ниски пенсии, които са 523 лв., ще получават по 50 лв., всеки месец, а не 50 лв. еднократно за Коледа. Това заяви финансовият министър Асен Василев. 

"Събираемостта на данъците върви доста добре, разходната част - също. Има и повече пари за култура, заложени в бюджета", посочи Василев. 

"Не е моя работа да искам оставката на здравния министър Христо Хинков. Работа на премиера и вицепремиера е да преценят дали искат оставката на един или друг министър", добави той. 


Припомняме, че вчера здравният министър Христо Хинков заяви, че няма да подаде оставка, така както го призова един от лидерите на "Продължаваме промяната" и финансов министър Асен Василев в сряда заради уволнението на директора на болница "Пирогов". Аргументът на Христо Хинков е, че си върши работата, а не прави циркове. "Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически лидери", заяви той пред бТВ.

"Мисля, че всички сте свидетели, че подкрепата не идва даром. Има изключително остри дебати и размяна на реплики. Ако ще правим здравна реформа, не е работа на финансовото министерство да убеждава партиите каква трябва да е тя. Работа на здравното министерство е да формулира ясни приоритети и тази реформа да се случи", каза още финансовият министър. 

Когато бюджетът излезе на второ четене, тогава можем да коментираме дали сме доволни или недоволни, обясни Василев.


"Всички работим България и Румъния да влязат в шенгенското пространство, има изключително голяма подкрепа и от ЕК и от другите държави-членки на ЕС. Имаме индикации в положителна посока. Оттук нататък е въпрос на дипломация и на малко късмет", така той отговори на въпроса дали ще има добра новина зо влизането ни в Шенген. 

"Вътрешните търкания в коалицията показват, че за първи път имаме реална парламентарна република и въпросите се решават в парламента, а не в някакви затворени кабинети. Ако се решаваха в затворени кабинети, нямаше да има търкания", посочи финансовият министър.

"Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост се очертава към края на януари, началото на февруари 2024 г.", каза още той.