Асен Василев и Делян Добрев си премериха... газа в "Панорама"

Острието на ГЕРБ заплаши с 30-хиляден протест в София

Политика
22:06 - 13 Май 2022
6364
Асен Василев и Делян Добрев си премериха... газа в "Панорама"

"Гърците вземат същия руски газ, който трябваше да влезе при нас. Влиза при нас отново, но с 30% по-скъпо. Ако не бяхме транзитираща страна, нямаше да можем да го купуваме от тях." Това заяви бившият енергиен министър Делян Добрев в предаването „Панорама“, където гостува и вицепремиерът Асен Василев.

„Ако „Газпром“ не ни беше врътнал кранчето, цената щеше да е 123 – от 143“, посочи той. По думите му, ако ги нямало посредниците и не продължавахме да вземаме руски газ през тръбата, щяло да е с 30% по-евтино. 

„От тази вечер почнаха да се оправдават, че едва ли не Русия е започнала да изпраща нови корекции и инструкции“, каза Добрев и посочи, че разликата между България и Полша е в това, че поляците вземат по-евтин газ, защото няма посредници и защото го вземат по германския договор, който е при по-ниска цена.

Добрев захапа и Кирил Петков за посещението му в САЩ: „Аз помня среща на господин Борисов с Обама и с Тръмп. Господин Петков се среща с президента на Руанда, ако не се лъжа“.

Добрев обяви и намерението на ГЕРБ за започване на проверки относно доставките на газ за „Булгаргаз“: Ще сезираме Рашков, ГДБОП и ДАНС, че тази фирма МЕТ имаме информация, че продава на държавното дружество на 102 евро и в същото време купува една пета от количеството на 82“.

„Ако има такива неща наистина сезирайте прокуратурата“, репликира Асен Василев.

„Искаме да видим дали Рашков ще ви пази или ще си свърши работата“, заяви Добрев. „Според мен ще си свърши работата“, каза вицепремиерът.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ посочи: „Ако ГЕРБ направи протести, в София ще има 30 хил. души. Ние не искаме да правим протести. Те няма да си подадат оставка. За 3 от 4 партии за тях е животоспасяващо да са във властта. Не знаят дали изобщо ще влязат в парламента. Този кабинет току-виж изкарал и 4 години. Може въобще да не паднат и да си караме 4 години с посредниците“.

Той се обърна към Василев с въпроса: „Кажете за „Джем корп“. Какво подписахте за 1 млрд.?“

„Какъв 1 млрд.? Сделката е направена по българското законодателство“, отвърна Василев.

„Какви са тези батерии? За какво са ни тези батерии изобщо?“, атакува Добрев.

„Глупости на търкалета. Не трябваше да ме ядосвате!“, тросна се Василев.

Делян Добрев поиска обяснение и за състоянието на ПАВЕЦ „Чеира“. „Тази ПАВЕЦ с ръководството на НЕК, което вие назначихте, с изпълнителите, които вие избрахте, се счупи. Вие ми кажете защо се счупи“, каза Василев. „Как да ви кажа аз, като не съм участвал във властта от 2013 г.“, посочи Добрев.

Депутатът от ГЕРБ разказа и виц в ефир: „Един приятел ми каза, че вече средната работна заплата трябвало да я казват като прогнозата за времето и то всяка вечер, в новините. Например, трябва да казват: заплатата, средната, за днес е 1278 лв., но се усеща като 350 лв. заради инфлацията, разбира се“.

„Г-н Добрев, ако за последните 12 години ние бяхме построили газовата връзка с Гърция, сега щяхме да получаваме целия азерски газ и цената щеше да е три пъти по-евтина от цената на „Газпром“, заяви вицепремиерът.

„Вие като говорите бавно си мислите, че става нещо драматично и казвате някаква истина. Не казвате. Хората под прага на бедността се удвоиха два пъти и три пъти“, завърши Делян Добрев.