Асен Василев и Димитър Радев на срещите на МВФ и СБ в Маракеш

Министърът на финансите и управителят на БНБ ще участват в дискусии за глобалните икономически и финансови предизвикателства

Новини
15:22 - 12 Октомври 2023
2127
Асен Василев и Димитър Радев на срещите на МВФ и СБ в Маракеш

Министърът на финансите Асен Василев ще участва в редовните Годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), които ще се проведат в периода 12-15 октомври 2023 г. в Маракеш, Мароко, съобщиха от министерството.

Това е първата годишна среща на МВФ и СБ в Африка от 1973 г., когато форумът се проведе в кенийската столица Найроби.

Българската делегация е представена от министъра на финансите и управителя на Българската народна банка Димитър Радев, в качеството им на управители за Република България в двете международни финансови институции.

В рамките на Годишните срещи ще се проведат специализирани дискусии и презентации, срещи на Международния валутен и финансов комитет и на Комитета за развитие, както и на Нидерландската група от страни, в която членува и България.

Членовете на българската делегация ще проведат срещи с висшите ръководни екипи на Световната банка и МВФ и с представители на финансовия сектор,

и ще участват в работни формати на ниво министри и управители на централни банки по теми, свързани с глобалните икономически и финансови предизвикателства, рискове и перспективи на фона на поредицата от кризи, които преживява светът. Очаква се във фокуса на разговорите да бъдат също така реформите и приоритетите в работата на МВФ и на организациите от Групата на Световната банка.

Годишните срещи на МВФ и Световната банка започнаха на 9 октомври. Те се организират традиционно всяка година през есента, като се свиква пленарната сесия,

на която се вземат най-важните и ключови решения на двете международни финансови организации.

Срещите се провеждат по програма - две поредни години във Вашингтон, а на третата те са изнесени в някоя от държавите членки на МВФ и СБ, припомня БТА.

Заради пандемията последната годишна среща извън Вашингтон се проведе през 2018 г. в Бали. Сегашната е първата такава за управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, която е на своя пост от октомври 2019 г., и за президента на Световната банка Аджай Банга, който застана начело през пролетта.

В МВФ членуват 190 държави, а в Световната банка - 189.