Асен Василев: Имахме план какво да правим, ако гръмне АЕЦ "Запорожие"

Много е лошо да влезем в зимата със служебна власт, убеден е колидерът на ПП

Политика
16:21 - 21 Септември 2022
3989
Асен Василев: Имахме план какво да правим, ако гръмне АЕЦ "Запорожие"

Имаше план какво ще стане, ако гръмне АЕЦ "Запорожие" в Украйна и се отрови пшеницата. Това разкри в интервю за "Дневник" бившият вицепремиер Асен Василев. Той заговори за планове "Б" на предишния кабинет на Кирил Петков покрай действията му за газовите доставки след като Русия врътна кранчето на България с едно писмо-предизвестие. 

"Борим се да има свинско със зеле за всички, а не за осем фирми - свинско, а за всички граждани - само зеле", повтори Василев тезата си от миналата седмица. И коментира, че правителството "Петков" било единственото, което не се е договорило с предишното да текат чучурчета и да се подреждат властовите пионки. 

Василев каза още, че за "Булгаргаз" се казва "Топлофикация-София". "Това, че тя не си плаща газа, не е окей, а ние имахме уверение, че това ще се случи", призна още бившият финансов министър. 

По повод пуснатите поръчки от "Булгаргаз" за доставките на синьо гориво, той изрази сериозни съмнения:

"Как така няма слотове за седемте танкера с втечнен газ, а сега се пускат търгове от "Булгаргаз", пита Василев служебната власт по повод обявлението от вчера. Той призна, че е скептичен за изхода от тези търгове.

Успокояващото по думите му било, че хранилищата в Европа са пълни, предвид почти напълното спиране на доставките от Русия. 

Той намира за безсмислено да се проектира дългосрочен договор за газ заради цените. "Правилното е да се осигури сезонът, а когато газовите пазари се успокоят, да се мисли и за дългосрочните договори", коментира той. 

И задава нов въпрос към властта на Гълъб Донев - "Какво направи кризисният щаб в енергетиката, че не разбрах?". 

Асен Василев няколко пъти повтори, че в България се прави упорит опит да се върне блатото на застоя от последните 12 години. 

Според него действително вариантите след вота на 2 октомври са - или България да има стабилно правителство между ПП, ДБ и БСП, или нови избори, като подобно на Кирил Петков, не допуска кабинет между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" с ИТН.

"Много лошо е да се влезе в зимата със служебен кабинет без работещ парламент", убеден е Василев. В момента, разкри той, му се струвало съвсем възможно да се достигне до мнозинство от 121 депутати между "Промяната", десницата и социалистите. Според него ПП се движела електорално така, както е било и миналата година. 

На забележката, че ПП е построила кампанията си върху личността на Бойко Борисов, Василев отрече и добави, че просто разбивали митологемите на ГЕРБ. "В годините, когато влязохме в ЕС, ГЕРБ управляваше почти през целия период оттогава. Да ви прилича България на Европа?!", каза той. 

И заяви, че нов кабинет на "Промяната" ще се гради без троянски коне като ИТН. "Много по-внимателно ще преглеждаме всичко", гарантира Асен Василев.