Асен Василев: Не е задължително Кирил Петков да е премиер

Политика
19:19 - 15 Ноември 2021
6851
Асен Василев: Не е задължително Кирил Петков да е премиер

Победителят на изборите – коалицията "Продължаваме промяната", ще започне преговори с всички парламентарно представени политически субекти без ГЕРБ и ДПС още тази седмица. Това потвърди тази вечер в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви съпредседателят Асен Василев.

Той обясни, че "Продължаваме промяната" ще приложи по-нестандартен подход в разговорите за бъдещата управленска коалиция. Той ще е чрез сформиране на работни групи с представители на партиите по най-важните секторни въпроси: енергетика, здравеопазване, образование и др. В тях може да влязат и министри от служебния кабинет. Целта е въпросните експертни групи да изработят коалиционно споразумение, което да се изпълнява през евентуалния 4-годишен мандат.

"В Германия коалиционното споразумение е 800 страници. Но ако ние не го напишем, шансовете за четвърти избори или разпад на коалицията при първата по-сериозна криза са големи", заяви Василев. Той потвърди още, че "Продължаваме промяната" няма да приеме пасивната подкрепа на ДПС при сформирането на правителство.

Запитан дали вижда Бойко Рашков като редовен вътрешен министър, Василев отговори, че практиката "тази партия за това министерство, тази за онова" не работи. "Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков трябва задължително да е министър-председател", допълни той в интервюто си.

Първата и най-голяма реформа, с която новата власт трябва да се заеме, според Василев е "зачистване" в правосъдната система. "Ако не заработи правосъдието, няма как да има справедливост. Тогава всяко едно спиране на течове, спиране на кражби ще е временно", подчерта Василев.

По думите му правителството може да овладее по-бързия растеж на цените на енергоизточниците, но не и общата инфлация на стоки и услуги. "Бързо справяне с инфлацията за България няма по една проста причина – левът е закачен за еврото. Начинът за справяне с инфлацията минава през монетарна политика. Ние не можем да печатаме. По-скоро трябва да се фокусираме върху вдигането на доходите на хората. Това също ни е приоритет", смята Асен Василев.