Асен Василев: Не сме говорили за персонален състав на правителството

В срещата участваха Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Атанас Атанасов и народни представители

Новини
08:24 - 07 Юли 2022
2365
Асен Василев: Не сме говорили за персонален състав на правителството

"Продължаваме Промяната", БСП и "Демократична България" приеха предложената управленска програма, но все още не са обсъждали състава на правителството. Това казаха лидерите в коалицията след преговорите, проведени в Министерството на финансите.

В срещата участваха Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Атанас Атанасов и народни представители.

“Все още не сме коментирали персонален състав на правителството, нито структура”, каза Асен Василев. “Това е официалният документ, около който се убедихме. Програмата предвижда Бойко Рашков да е председател на КПКОНПИ”, допълни той. С това официално Василев потръврди, че Рашков няма да бъде вътрешен министър в следващ кабинет.

Думите му потвърди и министър-председателят в оставка Кирил Петков.

“Когато каузата “България” е водеща и знаем колко би загубила страната ни, показахме диалогичност. В следващите 6 месеца имаме толкова много милиарди, които трябва да влязат в българската икономика и толкова много закони, които трябва да бъдат приети, че нищо друго няма значение. Всеки един от нас сложи България пред всичко друго”, заяви Петков и допълни: “Ако всеки един в НС има това отговорно поведение, ние бихме имали правителство”.

Преди началото на преговорите от БСП поискаха поправки в текстовете. Те настояваха в програмата да има безплатни лекарства за деца до 14 години, както и безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас.

“Удовлетворени сме от това, което постигнахме във финалния вариант на програмата. Продължаваме напред с надежда, че ще получим подкрепа”, заяви Нинова.

“Има допълнителни мерки, като кредитиране на половин лихва на малки и средни предприятия, въвеждане на 100 хил. лв. таван за регистрация по ДДС, както и една амбициозна програма в подкрепа на българските производители”, каза още председателят на БСП.

Съпредседателят на “Демократична България” определи програмата като “амбициозна, но реалистична”.

“Тя отговаря на нуждите на българските граждани. Надяваме се, че ще получим подкрепа и след тези 6 месеца хората ще усетят всичко по джоба си”, каза Атанасов.

Той изтъкна, че в управленската програма са заложени и мерки в областта на енергетиката и сигурността, но отказа да поясни какви точно са те.