Асен Василев: Неравенствата паднаха по време на нашето управление (НА ЖИВО)

Спряхме икономиката от латиноамерикански тип, градена 12 години, заяви съпредседателят на ПП

Топ
16:30 - 14 Март 2023
1746
Асен Василев: Неравенствата паднаха по време на нашето управление (НА ЖИВО)

В много части от страната имаме изключително качествено здравеопазване, на световно ниво. Но в някои места то е на 6 часа път - скъпо, недостъпно и невъзможно за голяма част от хората. Парите, които отделяме за здравеопазване са над 6 милиарда на година, но това, което получаваме обратно - е с неравномерно качество. Тези факти подчерта по време на представянето на програмата на ПП-ДБ Асен Василев. 

Някои лекари, добри специалисти, получават много добри заплати. Но някои администратори, получават още по-добри, което не е толкова необходимо. Медсестри и млади лекари бяха оставени на заплати около 1000 лева. Започнахме да коригираме този проблем, защото не можем без млади лекари и медсестри, защото хората не трябва да мислят как да изкарат прехраната на семейството си, заключи съпредседателят на ПП.

Заварихме България без въздушна медицинска помощ, щяхме да имаме хеликоптер, ако служебният кабинет не беше закрил дружеството. Ще възстановим работата му, ще дойде първият хеликоптер още в първото полугодие и до 2026-а година ще имаме истинска въздушна помощ, обеща на симпатизантите Василев. Това е важно, за да се спасят пациентите с тежки инфаркти и инсулти, обеща той.

Заварихме проект за държавна болница в сграда на 40 години. Имаме нужда от истинска детска болница, където родителите да не се страхуват да оставят децата си. Това ще отнеме време, но е необходимо, за да опазим децата на България. Пари за здраве има, но въпросът е да бъдат похарчени рационално, подчерта бившият финансов министър.  

Когато влязох като финансов министър, заварихме 1 милион пенсионери под линията на бедност. 20 години ни се обясняваше, че няма пари за адекватни пенсии. Защото това означавало гръцки сценарий, големи дефицити и т.н., изброи Василев. Но това не е вярно. Събрахме над 8 милиарда повече от предвиденото, но защо не бяха събирани преди това. Оказа се, че може да се върви по пътя нашите родители да имат достойни пенсии. Всичките бяха увеличени - заварихме минимална пенсия под 400, сега е 700 лева, припомни ексминистърът.

Оказа се,  че и минималната заплата не увеличава безработицата. Напротив - хората, вместо да стоят в сивата икономика, решиха да работят за по-висока минимална заплата. Не на последно място - това са мерки срещу икономиката от латиноамерикански тип, която се гради в България 12 години, където неравенствата между бедни и богати се вдигнаха драматично. България е  единствена страна, която е видяла такова вдигане на неравенствата. Парите от еврофондовете пък стигаха до малко фирми, почти 1 милион напуснаха страната, защото не видяха нормална реализация. Но това спря. Неравенствата започнаха да падат, доходите да се вдигат и започнахме разговор за това, че за да имаме общество, трябва базисна справедливост, заключи Василев.

Направихме програмата ни с една обща цел - за всеки българин е възможно да има един нормален европейски живот, обяви в началото Кирил Петков.

Българският бизнес трябва да бъде свободен, институциите трябва да му помагат, а публичните ресурси да се изразходват по прозрачен начин и всички да имат достъп до тях. Така и доходите ще бъдат по-високи, обясни Петков. Цените ще бъдат по-високи, докато не вкараме българското земеделие да бъде истински приоритет за правителството, категоричен бе той.

Трябва да заложим на модернизация на българското образование, защото това е фундамента на всички политики. За нас е важно всяко дете да получи качествено образование, и то да е базирано на реални необходими компетентности, които да направят децата търсени на пазара, обяви Христо Иванов.

За нас е важно да бъдат индексирани учителските заплати. Университетите да бъдат на световно ниво, продължи да изброява той.

България е най-безната и най-корумпираната страна в ЕС. Така е, защото няма законност, единен стандарт за всички, обясни Христо Иванов. От безнаказаността започва корупцията, а от нея започва бедността, разрухата, загубата на достойнство. Затова ще продължим да настояваме за съдебна реформа и борба с корупцията.

Ще внесем промени в конституцията, която ще  сложи контрол върху главния прокурор, ще ликвидира тази институция, която може да се превърне в бухалка. Не искаме да вземем бухалката от нашите опоненти, за да я размахваме ние, а истински прозрачна и отчетна прокуратура. Затова ще разделим ВСС, ще създадем нова КПКОНПИ, ще премахнем заплахата от конфискацията. Но ще се погрижим да има истински ефективни средства за отнемане парите от мафията и проследяване на мръсните пари, обясни съпредседателят на ДБ.

Ще се погрижим за това домашното насилие да стре. Има как, завърши Иванов.

Българското земеделие е било гордост за българската държава. Изнасяли сме плодове и зеленчуци за цяла Европа и е време да върнем това. Радвам се, че сме заедно с Обединени земеделци и БЗНС, за да направим българското земеделие истински приоритет, обяви Кирил Петков.

Повече субсидии и средства към малките и средните фермери и производители, обеща Петя Ставрева. Ще подпомогнем на производителите ни да се кооперират за тържища и земеделски пазари. Нови възможности за младите в селските региони, нови програми, които да създадат регионална заетост.

Когато се обединим, знаем, че не трябва да чакаме спасител, а има как да си свършим работата, допълни Петков.

Българската армия и въоръжените ни сили се нуждаят от модернизация. Но за това са необходими финансови средства, затова сме заложили минимум 2% от БВП да бъдат инвестирани във въоръжените сили, за да можем да постигнем модернизация, включи се и Атанас Атанасов. Той уточни, че тя трябва да се случи с участие в мисиите ни на НАТО. А за да се освободим от старата съветска техника, сега трябва да се използват тристранни договори, за да я подарим нея на Украйна, а да получим нови системи от натовските ни партньори, допълни тъмносиният лидер.