Асен Василев: Няма да изтеглим териториалните планове, губим 1,6 млрд. лева

Бюджет 2024 ще е с 3% дефицит, движим се по учебник, успокоява финансовият министър

Топ
12:59 - 10 Октомври 2023
2122
Асен Василев: Няма да изтеглим териториалните планове, губим 1,6 млрд. лева

Бюджетът за 2024 г. се планира при 3% дефицит и ще влезе в Маастрихтските критерии. Това заяви министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БиТиВи. Той бе гост на форум за "Засилване на прозрачността и управлението чрез колективни действия в България".

Василев посочи, че към момента няма притеснения относно бюджета. Дефицитът е 0,4%, до края на годината трябва да достигне 3%. Движим се съвсем в разчетите, даже и по-добре, уточни министърът.

По думите му е изключително важно да се приемат и данъчните закони. Всички промени по данъчните закони са публикувани за обществено обсъждане, след две седмици ще преценим кои мерки ще останат и ще се представят пред НС, добави той. Василев бе категоричен, че социалните политики няма да бъдат застрашени по никакъв начин.

По отношение на протестите на миньорите и енергетиците министърът заяви, че няма как да бъдат изпълнени всички техни искания. Той подчерта, че България няма да изтегли териториалните планове, защото така страната рискува да изгуби 1,6 млрд. евро.

Василев засегна и темата за ситуацията в Израел. Той посочи, че страната ни подкрепя Израел. Финансовият министър поясни, че в бюджета има средства за оказване на хуманитарна помощ при нужда. По думите му е твърде рано да се даде оценка как ще се отрази конфликта в международен план.