Асен Василев отряза протестиращите полицаи: Тази година няма да има увеличение на парите за МВР

Основните параметри на бюджета не са променени, очакваната инфлация е 8,7% средно за годината, посочи финансовият министър

Общество
18:29 - 05 Юли 2023
5468
Асен Василев отряза протестиращите полицаи: Тази година няма да има увеличение на парите за МВР

Министерският съвет прие и изпрати към Народното събрание Закона за държавния бюджет за 2023 г. Това обяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев.  

„Основните параметри на бюджета са ясни и не са променени. Очакваната инфлация е 8,7% средно за годината. Запазени са всички социални плащания и са завишени приходите”, посочи той. 

В началото на днешното редовно заседание на правителството премиерът акад. Николай Денков съобщи, че започват последните стъпки по окончателното затваряне на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Финансовият министър коментира, че днес е прието изменение в стратегията за управление на външния дълг, като е намален спрямо предишната стратегия. В момента дългът е 7,5 млрд. лева. Новият дълг е 4,5 млрд. лева, а 3 млрд. лева са за текущи плащания. Дългът е 22% от БВП, в края на миналата година е бил 21,8%.

Бюджетната рамка остава непроменена, изключително важно е политиката за доходите да се провежда еднакво за всички доходи. Миналата година заплатите в МВР и други сектори бяха вдигнати с 20%, МВР тази година няма да получат увеличения, допълни Василев.

По думите му политика по доходите за всички министерства ще има в Бюджет 2024.