Асен Василев потвърди новината на Lupa.bg: Бомба е минала под радарите на летище София

Инспекция на ЕК разкрила гигантски пробойни в сигурността на аерогарата, разкри и съпредседателят на ПП

Свят
15:44 - 09 Декември 2022
10315
Асен Василев потвърди новината на Lupa.bg: Бомба е минала под радарите на летище София

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев потвърди новината на Lupa.bg, че на летище София е била установена огромна пробойна в сигурността, която може да е коставало забавянето ни за членството в Шенген най-рано до следващата пролет след вчерашното решение на Нидерландия и Австрия да ни наложат вето. Василев разкри, както медията ни писа, че на рентгените на аерогарата е бил внесен предмет тип бомба, който не е бил засечен коректно на рентгените за ръчен багаж. Той заяви това по време на изслушването на служебния премиер Гълъб Донев в Народното събрание по темата "Шенген".

Василев заяви, че и самият вицепремиер по транспорта Христо Алексиев е бил запознат с въпросната европейска проверка, касаеща летище София. За нея пък пръв съобщава депутатът от ПП Настимир Ананиев, който заявява, че инспекцията е била тайна и е била осъществена между 10 и 14 октомври. Асен Василев конкретно отправи питане до Гълъб Донев за действията на служебната власт в ГД Главна въздухоплавателна администрация по темата. Но не получи отговор. 

Асен Василев възрази срещу служебния премиер и заради тезата му, че вътрешнополитически въпроси в Нидерландия и Австрия всъщност стоели зад решението България и Румъния да не станат част от Шенгенската зона още тази година, за разлика от Хърватия. 

Василев го попита и дали е положил усилия да се срещне с премиерите на двете страни Марк Рюте и Карл Нехамер, но Донев заяви, че е провел достатъчно дипломатически методи, като е водил разговори и с шефката на ЕК Урсула фон Дер Лайен, и с германския канцлер Олаф Шолц, и с полските, гръцките, румънските премиери.

И посъветва депутатите да се поинтересували от позициите, изразени от министъра на Нидерландия по миграционните въпроси, свързани именно с вътрешни противоречия в Хага, както и да намерят отговор на въпроса защо държави като Гърция живо са подкрепяли България за членството й в Шенген. 

Стигна се и до конфликт в пленарната зала между служебния министър-председател по повод острата декларация на ПП спрямо назначената от Румен Радев изпълнителна власт за действията й по охраната на границата. "Усилията на президента започват от август 2021 г., когато той лично обхожда граничното съоръжение с Турция", отбеляза в защита на държавния глава Донев, като напомни, че ПП тогава все още не е съществувала като политически субект.