Асен Василев предвижда дефицитът да остане 4,1 процента

Вицепремиерът се надява актуализацията на бюджета да стане факт до края на юни

У нас
12:29 - 03 Юни 2022
1579
Асен Василев предвижда дефицитът да остане 4,1 процента

„Това, което предвиждаме към момента, е бюджетното салдо да не се променя, т.е. дефицитът да остане 4,1 процента“, каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев във връзка с предстоящата актуализация на бюджета.

Той посочи, че законопроектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса се очаква да бъдат приети в Министерския съвет следващата седмица, а след това да влязат за обсъждане в парламента. Днес следобед и трите законопроекта ще бъдат обсъдени на среща между коалиционните партньори.

Попитан дали актуализацията може да стане до края на юни, Василев отговори: „Силно се надяваме. Миналата година при един доста по-разнороден парламент актуализацията мина за около две седмици и половина, така че би следвало да има достатъчно време“.

Финансовият министър обяви, че не се предвижда промяна на максималния осигурителен доход и минималната работна заплата.

За протеста на полицаите и надзирателите обясни, че с приемането на бюджета за тази година за реформи в някои сектори са предвидени 300 милиона лева. „Доколкото знам, системата на МВР е в процес на финализиране на промените, така че би следвало да могат да получат достъп до тези средства“, каза министърът.

Исканото увеличение на възнагражденията на сценичните работници Василев коментира с думите, че всеки театър сам определя заплатите, а държавата дава субсидия на база продадени билети.

„Вече няма COVID-19 , театрите могат да работят нормално”, добави той.

За отстъпката при горивата вицепремиерът определи като „доста облекчена“ схемата за компенсация.

Асен Василев съобщи и данни за средсвата, свързани с бежанците от войната в Украйна.

„България може да използва общо 148 млн. евро от съществуващите програми за бежанците от Украйна“. Той добави, че до момента от тези средства са изразходвани 60 млн. лева.

Остатъкът ще бъде използван до края на годината. За март, когато започна бежанската вълна от Украйна, са изразходвани малко над 15 млн. лева. Те са от националния бюджет. За април са одобрени с постановление на Министерския съвет и те са от сметката на Национален фонд - 56 млн. лева.

„Очаква се да бъде подобна сумата и за месец май“, посочи Василев. По думите му средствата, които са необходими, за да може украинските граждани да използват здравната и образователната системи в България, също ще бъдат от сметката на Национален фонд. Пренасочват се пари и от останалите програми.