Асен Василев : Приемането ни в Шенген ще обори руските тези, че сме втора ръка европейци

Такса от 20 процента за пренос на руски газ ще направи неизгоден вноса за Сърбия, Унгария и Австрия- смята министърът

Политика
12:08 - 14 Ноември 2023
2148
Асен Василев: Приемането ни в Шенген ще обори руските тези, че сме втора ръка европейци

България най-накрая иска да бъде приета в Шенгенското споразумение, но Австрия е против. Обвиненията на Виена са, че София не прави достатъчно за справяне с нелегалната миграция. Министърът на финансите на страната ни Асен Василев обаче изрази несъгласието си с тази оценка в интервю пред германското издание Die Welt.

По думите му, България сега чака нова концепция за миграцията от ЕС.

Според Василев руската пропаганда внушава на гражданите, че българите са втора категория европейци и това ще се промени с влизането ни в Шенген.

По думите му, за централно и западноевропейските страни членки е икономически нерентабилно България и Румъния да са извън зоната без граничен контрол.

"Всеки ден по 4000 камиона преминават българо-турската граница посока Западна Европа, но престояват дни наред на бъдещата вътрешна граница с Румъния. Това оскъпява превозваните стоки", обяснява министърът.

Той коментира и наказателните такси върху транзита на руски газ през българска територия., По думите му, данъкът от 20 процента ще оскъпи доставките и така ще направи вноса на руски газ неизгоден за Сърбия, Унгария и Австрия.