Асен Василев: Радев се обяви за защитник на Русия, срам!

Националният интерес не е интересът на Москва и "Газпром", гневен е финансовият министър

Топ
14:30 - 26 Октомври 2023
2320
Асен Василев: Радев се обяви за защитник на Русия, срам!

Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата наложена върху преноса на руски газ върху Конституционния съд на Република България. Това няма да спре изпълнението на закона. От 13 октомври таксата се събира и очакваме първите постъпления на 14 ноември тази година.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг в финансовото министерство. 

"Румен Радев не защитава националния интерес. Не го защитава така, както аз го разбирам. Националният интерес е интересът на България, а не интересът на Русия и "Газпром". С това си действия Радев се обяви като защитник на "Газпром" в разрез с българския национален интерес. Това е срам за президентската институция", допълни Василев. 

По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито. Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава.