Асен Василев разкова служебницата Велкова: Не й искаме главата, защото след 2 седмици идва редовен министър (НА ЖИВО)

"Продължаваме промяната" нарече излишен експеримент пакета данъчни промени на МФ

Политика
11:08 - 17 Март 2023 (обновена)
6496
Асен Василев разкова служебницата Велкова: Не й искаме главата, защото след 2 седмици идва редовен министър (НА ЖИВО)

Нямаме намерение да искаме оставката на служебния финансов министър Росица Велкова след изявленията й за фалит на държавата. Просто защото след 2 седмици България ще има редовно правителство и редовен министър, който ще предложи нов бюджет с 3-процентов дефицит. Така смело съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, подкрепен от колегата си Кирил Петков коментира поредната изцепка от МФ - да представи пакет от нови данъчни ставки, включително единна, солидарна такса за свръхпечалба за всички юридически лица, взривила бизнесите в последните 24 часа. 

Василев повтори тезата си, че единственото, което финансовото ведомство трябва да направи, е да си събере ДДС-то, като заяви, че данните от януари са трагични - 18% по-малко събран налог, в сравнение за разчетите от бюджета.

"Не е необходимо да се вземат драконовски мерки. Пред финансовото министерство стои една основна задача – да се събере ДДС. Всички други мерки трябва да бъдат оставени настрана", категоричен бе бившият вицепремиер и финансов министър. 

На пресконференцията в Пловдив между коалиционните партньори от ПП-ДБ пък Кирил Петков призова хората да не се поддават на опити за всяване на страхове и внушения. 

Днес лидерите на съюза се събраха, за да представят петте стъпки за нормален европейски живот в България. 

Вярваме, че следващото редовно правителство, което ще бъде сформирано, ще бъде с дългосрочен мандат, добави Петков. Следващото правителство ще работи с ясен приоритет малките и средни фирми. Ако имаме българско производство на българска храна, цените ще могат да паднат дългосрочно, обеща още той. 

Няма как да се конкурираме с европейските фирми, ако нашите чакат по няколко дни на Дунав. Съкращаването на срока на доставки може да стане само, ако България е в Шенген, каза още Петков.

Нашата основна задача е да възстановим парламентарната република, каза пък на свой ред съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, като не пропусна да заръфа президентската институция. 

По думите на колегата му Владислав Панев служебният кабинет подържа изкуствено по-високи цени на природния газ, с което се напомпва инфлацията. 

Много е важно да върнем парламентаризма в страната. След толкова служебни кабинети е важно властта да се върне там, където й е мястото – в Народното събрание, коментира и водачът на общата листа в Пловдив-град Никола Минчев. 

Съдебната реформа неизбежно минава през независим съд и прокуратура. Тази седмица тя отново ни даде причина да се сетим защо нейното реформиране е изключително необходима. Уж независимата прокуратура реши да се намесва в предизборната кампания. Ще настояваме съдебната реформа да бъде сред приоритетите на 49-о Народното събрание, заяви още бившият шеф на парламента.