Асен Василев се огледа в парите на БЕХ, видя 1 милиард за хазната

Икономика
16:23 - 21 Юни 2023
2873
Асен Василев се огледа в парите на БЕХ, видя 1 милиард за хазната

Финансовият министър Асен Василев настоява енергийният министър Румен Радев да поиска от "Българския енергиен холдинг" да увеличи счетоводната си печалба за 2022 г. с 1 млрд. лв., които да бъдат преведени в бюджета като дивидент и данък върху печалбата.

Това става ясно от писмо на Асен Василев до Румен Радев от 13 юни, съобщава "Медияпул". 

Във вторник финансовият министър обяви, че една от мерките за свиване на бюджетния дефицит от 6.4% на 2.5% (на касова основа) ще бъде въвеждане на изискване за разпределяне на 100% от дивидента на държавните предприятия в полза на държавата вместо 50%, както предлагаше служебното правителство със свое решение от април 2023 г. С новата мярка в бюджета трябва да влязат допълнителни 780 млн. лв.

Идеята за събиране на 100% от дивидента на държавните фирми беше обсъждана и от служебното правителство, но впоследствие бе отхвърлена заради висок риск от проблеми. "Доколкото над 90% от очаквания дивидент за държавата е от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), е отчетено приоритетно становището на Министерството на енергетиката, съгласно което отчисления в размер над 50% от размера на печалбата поставя под риск поддържането на енергийните мощности от държавните енергийни дружества в изправност, застрашава енергийната и национална сигурност, както и сигурността на доставките на енергийни ресурси и не на последно място ще ограничи достъпа на дружествата от Групата на БЕХ до външно финансиране, което е необходимо за реализация на инвестиционните им програми и предстоящо плащане на главниците по емитираните от БЕХ облигационни емисии", заяви през април екипът на тогавашният министър Росица Велкова.

Асен Василев обаче следва друга политика.

В писмото си до Радев от 13 юни той пише, че до момента "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) е внесъл 291 млн. лв. дивидент за 2022 г. Според него обаче тази сума е "значително под разчетената в бюджета". "Това се дължи основно на начислени обезценки от страна на БЕХ, които са намалили печалбата по предварителния му финансов отчет с 1 млрд. лв., за който риск бе информиран и служебният министър на енергетиката, но без резултат", пише Василев.

Затова той настоява министър Радев като принципал на БЕХ да отмени решението на служебния енергиен министър за одобряване на годишния финансов отчет на холдинга и годишния отчет за дейността, както и решението за разпределяне на печалбата за 2022 г. Василев настоява още за вземане на решение за "неначисляване на обезценки за финансовата 2022 г." и представяне на ГФО за 2022 г. за нова заверка от регистриран одитор. След това от БЕХ се очаква да коригира и данните за печалбата си пред НАП за данъчни цели до 30 юни тази година.

Mediapool все още няма отговор от МФ на изпратени въпроси по темата, но в отговор на запитване на бТВ по време на брифинг във вторник Асен Василев заяви, че няма право да иска нищо от БЕХ. "Това, което е в предвидено от БЕХ в проекта на бюджет, е това, което беше заложено от служебния кабинет – да се събере 100% от дивидента по мярка и по оценка на служебния кабинет. Това, което съм поискал от Агенция за държавна финансова инспекция, е да влезе във всички дружества, които отчисляват дивидент и да провери счетоводната политика, че отговаря на българските и международните стандарти", каза Василев.