Асен Василев се похвали: Икономиката ни расте с 20%

Финансовият министър представя разчетите за актуалицзация на бюджета

Политика
10:09 - 13 Май 2022
1604
Асен Василев се похвали: Икономиката ни расте с 20%

"Последните 5 месеца станахме свидетели на няколко много сериозни кризи – едната започна с повишаване цените на енергоизточниците. Втората голяма криза е войната в Украйна, която доведе до по-трудни и скъпи доставки, както и запасяване с продоволствие".

Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарен блиц контрол.

"Това, което ние наблюдаваме, е значително увеличение на производството в българската икономика. Увеличението е с над 20%. Същото нещо се отнася и за износа. Това се дължи до голяма степен на българските фирми и на българските работници, които са си свършили добре работата и са били ефективни", заяви той.

По думите му правителството, с помощта на парламента, успя да осигури сравнително стабилни цени на основните енергоизточници.

Народното събрание провежда блиц контрол и редовен парламентарен контрол. Премиерът Кирил Петков и неговите заместници отговарят на актуални въпроси на депутати. В рамките на редовния контрол ще участват министър-председателят, вицепремиерите Асен Василев, Борислав Сандов, Гроздан Караджов, Калина Константинова и още 10 министри.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев ще представи повече разчети за предстоящата актуализация на бюджета, както и разходите, които са необходими за прилагането на пакета от мерки, свързани с войната в Украйна.