Асен Василев: Внесеният за 2023 г. райски газ у нас е за 407 559 лева

Субстанцията продължава да се продава нелегално, особено в дискотеките

Новини
09:50 - 22 Март 2024
3765
Асен Василев: Внесеният за 2023 г. райски газ у нас е за 407 559 лева

През 2022 г. беше въведена забрана за продажбата на райски газ на деца, но въпреки това субстанцията продължава да се продава нелегално, особено в дискотеките

Над 129 хиляди килограма райски газ е внесла България от трети страни през 2023 г. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев, цитиран от dariknews.bg.

Данните за вноса са от 1 януари до 31 декември м.г. Стойността на внесения райски газ е 407 559 лева.

През септември миналата година депутатите в Народното събрание

решиха райският газ да се продава и ползва само за производството на храни.

Това стана с промени в Закона за храните, които имаха за цел да се забранят продажбите и използването на райски газ в заведенията. През лятото на 2022 г. беше въведена забрана за продажбата на райски газ на деца, но въпреки това

субстанцията продължава да се продава нелегално, особено в дискотеките.

Освен това се забранява употребата на райски газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици, както и в закритите обществени места.

С промените в Закона миналата есен, депутатите приеха бизнес операторите с храни да отбелязват употребата на диазотен оксид като добавка в храните в технологичната документация. Нарушителите плащат санкции, като този, който допусне в управляван от него обект продажбата на райски газ, освен за производството на храни, ще бъде санкциониран от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. На бизнес оператор, който наруши закона, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв.,

а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв.

С промените бе забранена и употребата на райски газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици, както и в закритите обществени места.

В хранителната индустрия т.нар. райски газ се използва като пропелент при някои видове аерозолни контейнери – най-често бита сметана.

Съдейки по изявите на политическия елит нищо чудно някой и друг флакон от забранената субстанция да се подмята в Триъгълника на властта.