Асфалт от пластмасови отпадъци

Участък от пътя беше постлан с използвани касети за принтери

Новини
12:33 - 17 Септември 2024
819
Асфалт от пластмасови отпадъци

Участък от магистрала с дължина 150 метра се превърна в тестова площадка за иновативно използване на рециклирана пластмаса като асфалтово покритие: интензивният трафик потвърди качеството на материала.

Миналия октомври Granite Construction асфалтира участък от магистрала в Elk Grove, близо до Сакраменто. На участък от 152 метра пътната служба използва разтопена пластмаса в смес от асфалтов вискозен материал от използвани тонер касети за принтери.

Granite Construction се захваща с такъв експеримент в сътрудничество с учени от Университета на Невада, Рино. Там те разработиха "модифициран тонер полимер" или MTP. Machinery Asia разказва за този изследователски проект .

Оценките за количеството тонер прах и касети, които се озовават в сметищата в САЩ, варират от 9000 до повече от 25 000 тона годишно. UNR отбелязва, че тъй като обикновено се класифицират като електронни отпадъци, те са трудни за рециклиране.

Проектът Highway 99, според оценката на университета, е рециклирал достатъчно тонер касети, за да запълни 450 големи контейнера за боклук. Според UNR използването на полимера в течен асфалт може да

намали емисиите на въглероден диоксид с 5% и да отклони 90,7 кг пластмаса от депата за всеки тон произведен асфалт.

„Пластмасите не са еднакви, а тонер касетата е постоянен хомогенен продукт. „Тонер касетите са по-подходящи за модифициране на свързващия материал поради ниската точка на топене и по-добрата еластичност от конвенционалната твърда пластмаса “, казва Ели Хадж.

По време на тестването нямаше признаци на напукване или образуване на коловози на експерименталната площадка, въпреки тежкия трафик на камиони по време на интензивни горещини и ниски температури. Пробивът на язовирната стена, който наводни магистрала 99, не оказа повреди на новия участък.

Резултатите от лабораторията на UNR показват, че асфалтовите компоненти от такъв материал имат повишена твърдост и вискозитет. Тази смес може да се използва при всякакви проекти за асфалтиране, от строителство на магистрала до ремонтни дейности.