Асоциацията на европейските журналисти: Глоба за Блъсков, а не орден

Призовават президента Радев да отхвърли предложението на правителството за награждаване на издателя

Новини
17:43 - 04 Октомври 2020
3461
Асоциацията на европейските журналисти: Глоба за Блъсков, а не орден

Министерството на културата трябва да глоби Петьо Блъсков, а не да го предлага за орден, смятат от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), предаде actualno.com.

"В регистъра, който Министерството на културата поддържа относно собствеността и финансирането на медии в България, за 2020 година не могат да бъдат открити както “Труд”, така и издателят Петьо Блъсков. Неподаването на декларация е административно нарушение и Министерството на културата е органът, който би трябвало да го санкционира. Затова вместо да предлага награждаването на Блъсков с орден, министърът на културата Боил Банов би трябвало да си изпълни законовите задължения и да връчи на издателя на “Труд” акт", настояват от организацията.

Тази седмица по инициатива на министър Банов правителството предложи на президента Румен Радев да награди с орден “Св. св. Кирил и Методий” издателя на вестник “Труд” Петьо Блъсков. 

"Срамно е трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава сериозно обсъждане", твърдят от АЕЖ.

Орденът се дава за значими заслуги за развитието на културата, изкуството и науката. Въпросното предложение обижда всички онези учители, преподаватели, автори, хора на изкуството, поети, писатели, музиканти, художници, учени, които са естествените носители на подобно високо държавно отличие и които вероятно се питат какво е посланието към обществото, което изпраща Министерството на културата с това предложение, припомня от от асоциацията. "Съществен въпрос е дали държавните отличия не се използват като един от инструментите властта да държи тези собственици в близкото си обкръжение", казват още те.

Според АЕЖ в последните години вестник “Труд” на издателя Блъсков се е утвърдил като "медия, даваща трибуна точно за подобни очернящи кампании срещу активисти, борещи се за съдебна реформа, за защита на околната среда или срещу езика на омразата."

Според АЕЖ “Труд” е медия, в която често могат да бъдат прочетени публикации, които могат да се характеризират като част от хибридна дезинформационна война срещу ценностите на Европейския съюз, либералната демокрация и човешките права.

АЕЖ не е против награждаването на медийни личности с държавни отличия. Смятаме обаче, че подобни награди трябва да се връчват за заслуги към обществото, а не към властта, заявяват от АЕЖ. Оттам призовават президента Радев да отхвърли предложението на правителството за награждаване на Петьо Блъсков.