Асоциацията на хотелиерите: Мерките ще ни нанесат фатален удар

Актуални новини
14:00 - 24 Ноември 2020
1557
Асоциацията на хотелиерите: Мерките ще ни нанесат фатален удар

"Предложените от Министерството на здравеопазване мерки ще нанесат фатален удар върху много хотели". Това посочват от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ).

От там изразяват своята тревога във връзка с предлаганите от здравното министерство мерки, част от които включват повторно затваряне на заведения за хранене, в това число и хотелски ресторанти и барове.

Ако бъдат приети в предложения вид, тези мерки ще нанесат тежък, а в някои случаи и фатален удар върху много хотели, чийто бизнес през последните месеци едва се посъвзе от извънредното положение, наложено на 13 март 2020 г,

се казва в позиция на БАПМХ, разпространена до медиите. Скорошно допитване на БАПМХ до бранша показа, че в България няма нито един случай на заразяване с коронавирус в хотел, което е показателно за сериозността, с която хотелиерите се отнасят към безопасността на гостите си.

Ако отново се стигне до забрана за функциониране на заведения към хотели, социалната цена на мерките ще бъде изключително висока – хиляди служители, оставени без препитание, които едва ли биха приели доводите, че всичко това всъщност се прави за тяхно добро, се казва още в позицията на хотелиерите.

Ако предложените мерки бъдат приети в настоящия си вид, те очакват да се стигне до:

- масови фалити на хотели

- фалити на редица свързани с хотелите бизнеси – производители на храни и напитки, търговски и транспортни фирми, доставчици на продукти и услуги за оперативното функциониране на хотелите, доставчици, изпълнители и подизпълнители за строителството и реновацията на хотели и много други

- пълна катастрофа на и без това очертаващият се като незапомнено слаб зимен туристически сезон у нас.

От Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели настояват да не бъдат затваряни ресторанти, спа, фитнес и уелнес центрове

и въобще да бъде ограничавана работата на хотелите, преди правителството да е обявило програма с разумни икономически мерки за компенсиране на бизнеса и служителите, което ще позволи на хотелиерите да избегнат фалити, а заетите в сферата на туризма и свързаните бизнеси да запазят доходите си.

Такава програма трябва да включва:

· За периода на действие на новите рестриктивни мерки, държавата да поеме издръжката на персонала на затворените със заповед бизнеси (ресторанти, спа центрове и пр.), в размер на 80% от доходите преди затварянето, а работодателят да бъде освободен от задължението за изплащане на оставащите 20% – с цел да се запази заетостта на хората.

· Програмата „60/40“ да бъде удължена поне до април 2021 г. с опция за последващо удължаване – до 1 юли 2021 г., като тя да важи и за новооткрити през 2020 г. хотели.