Асоциацията на прокурорите твърдо зад заплашвания Ангел Кънев

Подобен натиск е в разрез с европейските ценности, пишат обвинителите

Новини
11:01 - 08 Април 2022
940
Асоциацията на прокурорите твърдо зад заплашвания Ангел Кънев

Асоциацията на прокурорите в България изрази своята солидарност и подкрепа към магистрата от Специализираната прокуратура, към който беше отправена заплаха за убийство. Те изразиха позицията си с официално становище, публикувано на техния сайт.

Макар и вчера прокуратурата да не публикува името на магистрата, стана ясно, че това е Ангел Кънев. Той е прокурор от Специализирана прокуратура, който наблюдава знакови дела като тези срещу Васил Божков, братя Бобокови и Миню Стайков.

Според Асоциацията на прокурорите подобен тип натиск срещу магистратите е в пълно противоречие с европейските ценности. АПБ се противопоставя твърдо на всяка форма на насилие и опити за натиск, които биха попречили на изпълнението на служебните задължения на прокурорите и магистратите.

Асоциацията определи като притеснителен факта, че случая касае действащ прокурор, който наблюдава знакови дела с обществен интерес. В становището се казва, че този акт цели да провали тези съдебни производства.

АПБ призова към законосъобразно, професионално и отговорно поведение от страна на всички държавни органи, ангажирани в борбата с престъпността, както и към обществена нетърпимост към подобни уродливи прояви!

Припомняме, че прокурорът от специализирана прокуратура Ангел Кънев получи хартиен плик, без описан подател, съдържащ патрон, бележки и изрезки от вестници със заплашителни слова. Пликът бе открит в кабинета на магистрата в сградата на Специализирана прокуратура.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че натискът върху прокуратурата вече е придобил криминален характер.