АССГ даде ход на делото срещу ЦИК

Политика
11:35 - 24 Февруари 2023
1565
АССГ даде ход на делото срещу ЦИК

Тричленен състав на Административен съд София-град с председател на състава Татяна Жилова даде ход по същество на делото срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 20 февруари т.г., с което се утвърждават образците на изборните книжа за предсрочния парламентарен вот на 2 април.

То е по жалба на коалиция "Левицата!". Към нея бяха присъединени жалбите на "Продължаваме Промяната - Демократична България", на Стефан Манов в лично качество, който е и член на Обществения съвет към ЦИК от Сдружението за честни избори, и жалба на Петър Славов в лично качество, представител и на Сдружение "Гражданска платформа".

"Левицата!" е представена от адвокат Мая Манолова, "Продължаваме промяната- Демократична България" от адвокати Никола Минчев и Надежда Йорданова.

 ЦИК също има упълномощен свой представител. От изборния орган заявиха, че решението е законосъобразно и целесъобразно.

Жалбоподателите поискаха съдът да постанови отмяна на взетото решение на ЦИК  в частта, която се обжалва и е свързана с общото отчитане на вота от бюлетините от машинното и хартиеното гласуване. Според Мая Манолова това решение е в тежко нарушение на текстове от Изборния кодекс.

В началото на седмицата от "Левицата!" и "Продължаваме промяната- Демократична България" обявиха, че ще обжалват решението. От ГЕРБ-СДС настояха Комисията да го отмени.

Съдът ще се произнесе още днес, решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Пред журналисти Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната- Демократична България" коментира, че са поискали от съда да отмени решението на ЦИК в оспорваната част. Считаме, че е незаконосъобразно, защото не дава възможност да бъде отразен отделно резултатът от гласуването с хартия и с машина - задължение, предвидено в Изборния кодекс, както за секционните избирателни комисии (СИК), така и за Районните избирателни комисии (РИК) и ЦИК, посочи тя.

След решението на ЦИК се появиха гласове, включително и на политически сили, че не е правилно общото отчитане на бюлетините. Това е сценарий, който сме виждали преди, посочи на свой ред Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България". По думите му вече е късно, защото ЦИК е взела вече решение, днес отново си го защити и разчитат на съда да го отмени.

По думите на Мая Манолова няма пречка ЦИК да отмени решението си, но сме свидетели на един театър.