Астерикс завладя парижкото метро

Френската столица отдава чест на любим герой на малки и големи любители на киното и комиксите

Култура
09:15 - 10 Октомври 2019
574
Астерикс завладя парижкото метро

Парижкото метро отдава почит на един любим герой на малки и големи любители на киното и комиксите - прочутият Астерикс. Книжката с комикси, посветени на приключенията му, празнува 60 годишен юбилей този октомври, предава БНТ.

Авантюристичният дух на симпатичния герой завладя метростанциите във френската столица. 12 станции бяха временно преименувани в чест на комиксите. И бяха изпълнени с плакати и играчки на любимците на милиони по света.


Фредерик, почитател на комиксите за Астерикс споделя следното: "Страхотно е, че транспортната компания реши да отдаде дължимото на този великолепен момент от френската култура. Шофирах три часа и половина, специално, за да дойдем тук, отложихме други наши планове, за да празнуваме 60 - годишния юбилей на тези герои."

А ето и мнението на Мишел Гаре, говорител на компанията, управляваща парижкото метро: "Идеята беше, че това е рожден ден на герои, които се харесват на всички поколения. Както виждате, тук има представители на всички възрасти. Тук са суперфенове на тези герои и на сюжета от комиксите.
Идеята беше приета повече от възторжено от почитателите на комиксите."


Легендарната двойка се ражда в книга, написана от Рьоне Госини и е илюстрирана от Албер Юдерзо. Комиксът е създаден през 1959 година. Оттогава до днес дребничкият гал Астерикс, редом до грамадния си приятел Обеликс, със своя дух и подвизи превземат без усилие въображението и печелят възхищението. Продадени са над 370 милиона броя от комиксите по целия свят. Преведени са на над 100 езика. Вдъхновили са множество филми за големия екран и анимации. А светът чака следващите им приключения.