Астрометеорологична прогноза за лятото

Актуални новини
19:03 - 04 Юни 2021
9431
Астрометеорологична прогноза за лятото

Астрологът Маргарита Паскалева, която прави всекидневни хороскопи за Lupa.bg изготвя и астрометеорологични прогнози за различните сезони. Ето какво лято ни чака:

Тази година лятото у нас настъпва на 21 юни в 06:32 часа българско време. От звездната карта на лятното слънцестоене е построена с координатите на град София, с часа и минутите на точното навлизане на Слънцето в знака Рак. Няма съществена промяна, ако се поставят координатите и на най-отдалечените населени места. Тази звездна карта е с изгряващ воден знак (асцендент – 1 дом) Рак, а другият важен дом, 4 дом, е в земния знак Дева. Ракът е воден и студен знак, а Девата – сух и студен. В 1 дом е разположена и Венера във водния знак Рак, която също има влажно-студен оттенък. Не по-маловажна е и позицията на Луната, а тя също е във водния знак Скорпион. Няма да прекалявам с астрологичните термини, но най-общо казано звездната карта на лятното слънцестоене показва, че времето през лятото на 2021 година няма да е така топло и сухо, както ни се иска. Добрата новина е, че поне Марс е в топлия огнен знак Лъв до 29 юли включително. Но в периода от 13 юни до 29 юли в световен план е повишена опасността от пожари. Нека започнем с прогнозата за времето седмица по седмица, която се изготвя на базата на лунните фази през всеки месец.

През седмицата от 24 юни до 1 юли включително времето ще е по-хладно, на места с по-силен вятър, но и не се очакват сериозни количества валежи.

В някои от дните може да има и резки промени в температурите. Гръмотевични бури и градушки може да има на места на 26, 27 и 30 юни, но тази седмица времето ще е по-променливо и хладно за края на месец юни. От 1 юли очаквам затопляне и през седмицата от 2 до 9 юли температурите ще се по-високи, но и през тази седмица ще има дни с валежи от дъжд. По-ветровито, с увеличение на облачността и валежи на места могат да бъдат дните 4, 8 и 9 юли. Времето от 10 до 16 юли ще бъде по-сухо и топло, но предимно в западните райони на страната. В източните райони и на морето времето ще е по-прохладно и променливо. Повече облачност, усилване на вятъра и превалявания от дъжд може да има на 10, 13 и 14 юли, а на 16 юли – разкъсана облачност и по-ветровито време.

Между 17 и 23 юли времето ще се задържи топло, но не така горещо, както ни се иска да бъде през месец юли. По-прохладно може да е времето в планинските райони през тази седмица. Но не се очакват и валежи. Повече облачност и понижение в температурите може да има на 18 и 23 юли, като не са изключени краткотрайни валежи и градушки на 23-ти. 23 юли е по-опасен и от друга гледна точка. Препоръчително е да бъде повишено вниманието при пътуване по вода и при къпане в морето или в други водоеми – повишена е опасността от „мъртво вълнение“ и удавяния. Предпазвайте се от ухапвания от животни и насекоми. Звездите създават предпоставка за подобни инциденти до 27 юли включително. През седмицата 24 – 30 юли включително времето няма да е по-различно – топло, приятно, но в дните 24, 26 и 27 юли не вярвам да ни подминат краткотрайни, но интензивни валежи с градушки в някои райони. Препоръчително е земеделците да вземат превантивни мерки за реколтата си през тази седмица.

През първата седмица на месец август, между 31 юли и 7 август, ще се изненадате, но също ще има дни, в които ще има валежи.

Все пак това е август – времето ще е топло, но валежи може да има и по-променливо може да бъде времето на 31 юли, на 5 и 6 август. През седмицата 8 – 14 август вече можем да разчитаме на истинско лятно време – горещо и сухо. Разкъсана облачност и по-ветровито може да бъде на 11 август. През седмицата 15 – 21 август температурите ще са малко по-ниски от предходната седмица и времето се очертава по-променливо. Облачно и ветровито на места може да бъде на 15, 19 и 21 август. По-слънчево и топло ще бъде времето на 16, 17 и 20 август. През последната седмица на месеца, между 22 и 29 август, времето също ще е топло, приятно за почивки и отпуски край морето, с изключение на 23 и 24 август. Тогава очаквам да е по-облачно и да има превалявания от дъжд на някои места. На 27 и 28 август температурите може да са малко по-ниски, да има разкъсана облачност и усилване на вятъра.

И сега, голямата изненада, която ни предоставя времето през месец септември – месец септември ще бъде най-хубавият месец за море у нас! Топло и сухо време ни очаква през целия месец.

Повече прохлада и на места разкъсана облачност може да очакваме на 2 и 3 септември през първата седмица на месеца.

През седмицата 7 – 12 септември усилване на вятъра и разкъсана облачност очаквам на 8 и 11 септември. В останалите дни не очаквам неприятни изненади. През седмицата 13 – 20 септември повече слънце ще има на 13, 14, 17 и 18. На 19 и 20 септември Луната е във водния знак Риби и небето може за кратко да се намръщи. На 21 септември е последното Пълнолуние преди настъпването на есента на 22 септември в 22:21 часа българско време. През седмицата от 22 до 28 септември времето ще се задържи все така топло, но не така горещо и в някои дни може да очакваме валежи от дъжд – на 23, 24 и 28 септември. Ще ви издам и една малка тайна като се надявам, че ще ви изненадам приятно. Очаква ни топла есен, с малки изключения в средата на ноември и в средата на декември 2021. Желая ви романтично и незабравимо лято!