Астронавт на НАСА съобщи за странен звук от космическия кораб „Старлайнър“

Най-вероятно необичайните звуци не са свързани с някакъв сериозен проблем

Любопитно
18:34 - 02 Септември 2024
2051
Астронавт на НАСА съобщи за странен звук от космическия кораб „Старлайнър“

Американският астронавт Буч Уилмор, който се намира на Международната космическа станция (МКС), уведоми НАСА за странен звук, идващ от високоговорител от кораба „Старлайнър“, съобщи изданието „Ню Йорк пост“. 

Той се е свързал с Космическия център „Джонсън“ на НАСА в Хюстън, за да съобщи за проблема. 

Буч Уилмор и колежката му от НАСА Суни Уилямс пристигнаха на МКС в началото на юни по време на първия пилотиран изпитателен полет на „Старлайнър“, който е дело на компанията "Боинг". Първоначално мисията им беше планирана за една седмица, но на апарата се появиха множество технически проблеми. Това наложи престоят им да бъде удължен.

В разговора си с центъра в Хюстън Уилмор допълва, че не е сигурен дали има някаква връзката между станцията и космическия кораб, която причинява шума, или нещо друго. Той смята, че ръководителите на полети в Хюстън трябва да прослушат звука от космическия кораб. Специалистите на НАСА потвърждават наличието на шум и обещават да проучат проблема. 

Най-вероятно необичайните звуци не са свързани с някакъв сериозен проблем, но трябва да им бъде обърнато сериозно внимание. 

„Старлайнър“ трябва да се върне самостоятелно на Земята в петък, 6 септември.  Планирано е Уилямс и Уилмор да се приберат през февруари следващата година с друг космически кораб – „Дракон“ на компанията „Спейс Екс“.