Астронавт от НАСА: Руската урина ни спаси!

В космоса тя е ценен ресурс, от който се добива вода за пиене

Свят
21:30 - 31 Януари 2022
4446
Астронавт от НАСА: Руската урина ни спаси!

В ново интервю за CNN астронавтът на НАСА Стив Суонсън говори на нарастващото военно напрежение между Русия и Украйна и отражението му на Международната космическа станция. Американският астронавт е бил на борда й, по време на анексирането на Крим от Кремъл.

"Никой не говореше за това. Беше сякаш не се случва. Просто се занимавахме с работния си график и не се тревожехме за това", споделя астронавтът.

В същото интервю американският астронавт Рик Мастракио признава, че 400 километра над земната повърхност руснаци и американци взаимно зависят един от друг. Международният екипаж на станцията трябва да е изключително дипломатичен.

"Трябва да сме в достатъчно добри отношения, за да можем да отидем и да ги помолим за урината им", казва Мастракио.

"Ние всъщност рециклираме урината на космонавтите, за да получим повече вода за пиене", допълва той.

"Сега, това е извън всяка политика. Това е оцеляване".

Бившият астронавт на НАСА Гарет Райзман също подчертава колко важна е всяка страна за другата.

"Руският сегмент не може да функционира без електричеството от американска страна, а американската страна не може да функционира без задвижващите системи, които са от руска страна", обяснява Рейсман пред CNN.

Макар сътрудничеството да е задължително на МКС, бившият астронавт на НАСА Гарет Райзман счита, че геополитическото напрежение е фатално за МКС.

"Страхувам се, че ако стане война, МКС ще е свършен", каза той. "За съжаление, мисля, че е предопределено сътрудничеството ни да приключи".