Астронавтките не излетяха в Космоса, нямало скафандри 

В петък Кристина Кох напуска Земята с Ник Хейг, вместо с колежката си Ан Макклейн

Новини
11:27 - 26 Март 2019
1854
Астронавтките не излетяха в Космоса, нямало скафандри 

Дамите астронавтки, избрани да излязат в открития Космос на 29 март, ще си останат на Земята. Причината е, че заради липса на скафандри с подходящ размер, НАСА отмени насроченото първо излитане на дамите от Международната космическа станция (МКС).

Заради дефицита, Кристина Кох ще изпълни задачи в открития космос заедно с колегата си Ник Хейг, вместо с Ан Макклейн, както първоначално бе планирано.

В началото на месеца НАСА обяви, че в открит Космос ще излязат астронавтките Макклейн и Кох, за да монтират нови акумулатори. Твърдеше се, че от Земята акцията ще бъде ръководена само от жени.

Нещата се обърнаха, след като след първото излизане на Макклейн в Космоса на 22 март, дамата обяснила, че й е по-комфортно със скафандър среден размер. До 29 март обаче е възможно да се подготви само един такъв скафандър, който ще ползва Кох.

На 22 март Макклейн и Хейг успешно излязоха от МКС в открития Космос и обновиха част от енергетичното оборудване на станцията. Те монтираха три блока адаптери и включиха към тях нови по-мощни литиево-йонни акумулатори, които се зареждат от една от слънчевите батерии на МКС. При замяната на акумулаторите беше спряна една от линиите на енергозахранването на МКС, но това не повлия на сигурността на станцията, поради наличието на резервна енергийна система.

Откакто съществува МКС (1998 г.), в открития космос са правени 214 излизания. Нито едно от тях не е извършвано само от жени.