Астрономи откриха " втора земя "

300 светлинни години я делят от нашата планета

Мистика
12:32 - 09 Юни 2022
4748
Астрономи откриха "втора земя"

Астрономи са открили планета с почти същия размер като Земята. Намира се на 300 светлинни години от нашата планета и е наречена Kepler-1649c. На повърхността й може да съществува течна вода, а това създава предпоставки за възможен живот там. Kepler-1649c обикаля около звезда, която е около една четвърт от размера на нашето слънце.

Интересно е, че от всичките повече от 2000 екзопланети, открити с помощта на наблюдения с космическия телескоп Кеплер, тази планета е най-подобна на Земята както по размер, така и по прогнозна температура, се отбелязва в съобщение на НАСА.

„Този ​​интригуващ далечен свят ни дава още по-голяма надежда, че втора Земя лежи сред звездите и чака да бъде намерена“, казва Томас Зурбухен, помощник-администратор на дирекцията за научни мисии на НАСА във Вашингтон.

Този новооткрит свят е само 1,06 пъти по-голям от нашата планета. В допълнение, количеството звездна светлина, което получава от своята родителска звезда, е 75% от количеството светлина, което Земята получава от нашето Слънце. Това означава, че температурата там също може да бъде като на нашата планета.

Но за разлика от Земята, новооткритото космическо тяло се върти около червено джудже. Този тип звезди е известен със звездни изригвания, които могат да направят околната среда на планетата трудна за всеки потенциален живот.

Учените откриват планетата, докато разглеждат стари изображения от космическия телескоп Кеплер, които Агенцията премахва от сайта си през 2018 г., когато мисията Kepler приключва поради изчерпване на горивото. Изследователите на космоса обаче продължават да правят открития, като изучават информацията, изпратена от Kepler обратно на Земята.

„Колкото повече данни получаваме, толкова повече признаци виждаме, че потенциално обитаеми екзопланети с размер на Земята са често срещани около тези звезди“, казва водещият автор на изследването Андрю Вандербърг, изследовател от Тексаския университет в Остин.