Астрономите намериха ново място за Нибиру

Вероятно е около Плутон

Мистика
21:58 - 21 Февруари 2024
14589
Астрономите намериха ново място за Нибиру

В търсене на мистериозната планета девет астрономите продължават да надникват в далечните кътчета на Слънчевата система. Поредното изследване, публикувано в The Astronomical Journal, предоставя нови данни за местоположението и масата на тази мистериозна планета, наричана често Нибиру.

Планета девет, известна още като планета X, е хипотетична планета, за която се смята, че има орбита далеч отвъд орбитата на Плутон. Целта на новото изследване е да се стеснят областите, където може да се намира тази мистериозна планета.

Водещият автор на изследването, професор Майк Браун от Калифорнийския технологичен институт, казва:

„Ние продължаваме систематично да покриваме всички области на небето, където прогнозираме, че може да дебне Планета 9“.

Използвайки данни от Pan-STARRS, изследователите успяват да покрият най-големия регион до момента. Телескопът за панорамно проучване и системата за бързо реагиране, Pan-STARRS, е усъвършенствана система за астрономически наблюдения, финансирана от Военновъздушните сили на Съединените щати и управлявана от Института по астрономия на Хавайския университет. Използвайки данни от Data Release 2 (DR2), учените успяват значително да стеснят търсенето къде потенциално може да се намира Планета Девет, елиминирайки около 78% от предишните изчисления.

Нови оценки сочат приблизителна полу-голяма ос и маса на Планета Девет от 500 астрономически единици и съответно 6,6 земни маси.
Въпреки че деветата планета все още не е открита, изследователите продължават да я търсят. Д-р Браун подчерта, че LSST (Legacy Space and Time Exploration) представлява най-обещаващото изследване за откриване на тази мистериозна планета.

Планираното 10-годишно изследване ще се проведе в обсерваторията Vera C. Rubin в Чили и, според учения,

„ако Деветата планета е тук, ние ще я открием“.

Така търсенето на деветата планета продължава, а в същото време знанията за космоса се разширяват.