Ася Гонева: Настояваме предложението за болничните да бъде оттеглено!

То е категорично необмислено, твърди националният секретар на Конфедерацията

Здраве
11:02 - 19 Ноември 2019
1699
Ася Гонева: Настояваме предложението за болничните да бъде оттеглено!

КНСБ настоява предложението за болничните да бъде оттеглено, то е категорично необмислено. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България!“ на Радио „Фокус“ националният секретар на Конфедерацията Ася Гонева.

По думите й понятието „фалшив болничен“ не съществува.

Фалшивото се заражда извън системата на Националния осигурителен институт, който няма право да преценява самата диагноза, а само контролира болничния лист по технически белези, обясни тя. За борба с това явление са необходими други действия и по-дълбоки анализи, добави Гонева.

Органите трябва да влязат в ролята си и да осъществяват по-голям контрол, заяви тя. „Чувайки нашите възражения за начините, по които решението за болничните не може да бъде изпълнено, управляващите допълнително се ангажираха с групи от осигурени лица, за които няма да бъде прилагано. Стана още по-сложно от това, което се говори от т. нар. вносители, макар че ние също не знаем чия е била инициативата. Но няма как да се реализира това, което ни обясняват, че едни ще бъдат засегнати, а други – не. Това са абсурди, говорени от хора, които според мен нямат достатъчно ясна представа как функционира всичко това. Може би даже не са били болни и не са ползвали болнични, за да знаят, че минути след като бъде издаден този болничен отива в Националния осигурителен институт и при работодателя по електронен път“, обясни тя. Ася Гонева заяви, че КНСБ настоява за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Във връзка със стачната готовност тя уточни, че когато не се водят преговори на масата, другото оръжие на Конфедерацията е да поведе хората на улиците в организиран протест.