Атака : Да отпадне давността за престъпленията на властта и приватизацията

Вносителите искат да се увеличи наказанието за порочните сделки

Политика
11:45 - 14 Февруари 2020
1311
Атака: Да отпадне давността за престъпленията на властта и приватизацията

Парламентарната група на "Атака" предлага промени в Наказателния кодекс с цел отпадане давността за престъпления, извършени от високопоставени длъжностни лица. Според депутатите на Волен Сидеров това засяга също приватизационните и концесионните сделки от началото на прехода.

„По този начин се надяваме, че правоприлагащите органи ефективно ще могат да си свършат работата”, каза зам.-председателят на групата Десислав Чуколов на брифинг в Народното събрание.

„С този законопроект развързваме ръцете на прокуратурата”, подчерта още Чуколов.

Партията обяви, че се е съобразила с мотивите на Конституционния съд по Решение №2/2016 г. и по този начин предложението им отговаря на Конституцията и принципите на правото.

Хората на Волен Сидеров настояват да бъде спряна давността за извършени престъпления от лицата, които се ползват с имунитет, а именно - президент, депутати, магистрати, членове на Конституционния съд и други. 

Вносителите на промените предлагат да бъде увеличено и наказанието освен за порочно сключени приватизационни сделки, така и за длъжностни престъпления, извършени от лица, заемащи високи държавни постове.