Атакуваха шведското посолство в Ливан

Свят
15:24 - 10 Август 2023
2109
Атакуваха шведското посолство в Ливан

Нападател е хвърлил коктейл "Молотов" по посолството на Швеция в ливанската столица Бейрут. Няма жертви, съобщи шведският външен министър в четвъртък.

Всичко това се случва на фона на гнева срещу оскверняването на Корана.

"Потвърждаваме, че миналата вечер по фасадата на нашето посолство беше хвърлен коктейл "Молотов", който не се взриви", заяви дипломатически източник от посолството, пожелал анонимност, предаде Arab News. Извършителят е успял да избяга.

Напрежението между Швеция и мюсюлманските страни се повиши след няколко протеста, свързани с публично изгаряне на Корана в Стокхолм.

В Ливан се проведоха протести в джамиите, а ръководителят на влиятелната проиранска шиитска мюсюлманска групировка Хизбула призова шведският посланик да бъде експулсиран.

Ливанските сили за сигурност засилиха мерките около посолството в центъра на Бейрут поради опасения от нападения.

Шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом заяви, че "е чист късмет, че никой не е пострадал" при нападението в сряда и че служителите са в безопасност.

"Инцидентът в момента се разследва", каза той в изявление в четвъртък, като отбеляза, че "ливанските власти имат задължението съгласно Виенската конвенция да защитават дипломатическите мисии".

Иракски протестиращи на два пъти щурмуваха шведското посолство в столицата Багдад, като при втория случай предизвикаха пожари в сградата.