Аталанта и Байер определят носителя на трофея в Лига Европа

Главен съдия на финала в Дъблин ще бъде румънецът Ищван Ковач

Спорт
08:34 - 22 Май 2024
1369
Аталанта и Байер определят носителя на трофея в Лига Европа

Отборите на Аталанта и Байер (Леверкузен) ще дадат отговор на въпроса кой е новият носител на трофея във втория по сила евротурнир – Лига Европа. Сблъсъкът на „Авива Стейдиъм“ в Дъблин е тази вечер, от 22:00 часа българско време.

Двата тима са готови да предложат истинско шоу на зрителите в ирландската столица. Аталанта на Джан Пиеро Гасперини ще се опита да приключи подобаващо силна кампания за бергамаските, след като си осигури участие в Шампионска лига през следващия сезон през Серия А и участва във финала за Купата на страната, където отстъпи на Ювентус. В ЛЕ отборът изигра силни мачове, като най-ярко впечатление остави класическата победа над един от фаворитите за трофея Ливърпул с 3:0 в първи четвъртфинал между двата състава на „Анфийлд“. На полуфиналите Аталанта преодоля френския Марсилия за първия си финал в европейските клубни турнири.

"Байер е наистина много добре организиран отбор. Имат много качество на футболистите, не само в атака. Това в доста гъвкав тим, който се защитава много добре и контраатакува отлично. Това силен противник, който ще ни създаде проблеми, но и ние на тях също. Изправяме се срещу страхотен съперник. Представянето им през последните месеци говори само за себе си. През този сезон се изправихме и срещу други много силни състави, както в Италия, така и в евротурнирите", коментира Гасперини пред медиите. 


Срещу себе си коравите италианци ще имат безспорно един от най-силните отбори през този сезон в лицето на Байер. „Аспирините“ продължават да са без загуба във всички турнири през кампанията, като подобриха европейския рекорд на Бенфика от 1963-65 от 48 последователни срещи без поражение при драматичното равенство 2:2 с Рома в полуфинален реванш от турнира. Тимът на Шаби Алонсо можеше да е отпаднал още на осминафиналите от Карабах, но след много драма в края и на двата си двубоя с азерите продължи напред. В Бундеслигата Леверкузен детронира Байерн без загубен мач за първа шампионска титла в историята, а три дни след финала в Лига Европа за Байер предстои такъв и в турнира за Купата на Германия срещу Кайзерслаутерн в търсене на требъл. Германците са носители на Лига Европа през 1988, когато побеждават Еспаньол с дузпи (тогава турнирът е под името Купа на УЕФА).

"Винаги е невероятно да бъда отново в Дъблин. Чувствам силна връзка след това. В годините ми в Ливърпул връзките с Република Ирландия бяха много силни. Стадионът е фантастичен, сигурен съм, че на нашите фенове много ще им хареса. Те ще имат страхотен ден в Дъблин преди мача. Очаквам великолепна атмосфера", каза пък Шаби Алонсо.


Аталанта и Леверкузен имат два мача помежду си в Европа, като и двата завършват с успех на бергамаските. Те бяха през 2022 година, отново в Лига Европа, но на осминафинал, когато италианският отбор спечели с 1:0 в Германия и с 3:2 в Бергамо.


Главен съдия на финала в Дъблин ще бъде румънецът Ищван Ковач, с асистенти Василе Маринеску и Овидиу Артене също от северната ни съседка. Иван Кружляк от Словакия е четвърти арбитър, а на ВАР ще бъде нидерландецът Пол ван Бокел.