Атанас Атанасов се натиска за шеф на ДАНС

Дребният генерал се спасява от катастрофиралата ДБ

Топ
15:38 - 24 Ноември 2021
4410
Атанас Атанасов се натиска за шеф на ДАНС

Шефът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов е спряган за шеф на ДАНС, пише вестник „Галерия“. След изключително слабото представяне на вота на 14 ноември, на което ДБ катастрофира, съпредседателите на формацията Христо Иванов и Атанас Атанасов поеха отговорност и подадоха оставки.

Скоро след това изтече информация за разпределение на министерските кресла в евентуален коалиционен кабинет и първоначално се твърдеше, че Христо Иванов най-вероятно ще застане начело на Правосъдното министерство. Това като вариант сега звучи невъзможно, защото от „Да, България“ смятали да не приемат министерски постове. В същото време неговият партньор в коалицията Атанас Атанасов е спряган за нов началник на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Сегашният директор Пламен Тончев бе назначен с указ от президента Румен Радев през май тази година, като наследи поста от Димитър Георгиев. Самият Пламен Тончев е бил шеф на ДАНС-Кюстендил от 2020 г., а до 2009 г. е работил като началник на РЗБОП-Враца.

В същото време Атанас Атанасов има дълъг стаж в службите. През 1997 г. той става за кратко секретар на МВР, а след това е назначен за директор на Националната служба „Сигурност“.

През 2001 г. Атанасов е освободен от длъжността директор на Национална служба „Сигурност“ и се отдава на обществена дейност, през 2004 г. става един от създателите на партията „Демократи за силна България“, а през 2017 година оглавява формацията, преди да подаде оставка на 15 ноември тази година.