Атанас Илков: Арестът на Джейхан Ибрямов е законен

Ахмед Доган ще бъде извикан на разпит във връзка с показания за подбудителство към убийство на Пеевски, обясни министърът на вътрешните работи

Крими
10:44 - 14 Октомври 2024
706
Атанас Илков: Арестът на Джейхан Ибрямов е законен

Арестът на Джейхан Ибрямов е законен. Това каза в ефира на bTV министър Атанас Илков.

„За да остане с постоянна мярка, значи съдът е намерил достатъчно основание и данни за извършено от него престъпление, да го остави в ареста. Аз мисля, че няма допуснати закононарушения. Още повече - ако имаше такива, съдът щеше да ги идентифицира и тази мярка нямаше да бъде факт“, каза той.

Преди дни стана ясно, че Апелативният съд потвърди най-тежката мярката за неотклонение на Джейхан Ибрямов – „задържане под стража“. Тя е окончателна и не подлежи на обжалване.

Съдът прие, че има изключително висока степен на обществена опасност на деянието. Освен това Ибрямов – в качеството му на депутат и на кандидат за депутат, може да е опасен. Настоящият съдебен състав споделя изцяло съображенията на СГС във връзка с наличието на реална опасност за извършване на престъпление. По делото има данни, че въпросната сума от 100 000 лева е щяла да бъде използвана за купуване на гласове.

Вътрешният министър Атанас Илков каза и кога Ахмед Доган ще бъде извикан на разпит в полицията заради във връзка с показания за подбудителство към убийство на Делян Пеевски. 

„Действително в Национална полиция постъпи преписка от Софийска градска прокуратура по случая. Лично аз бих посъветвал колегите да изчакат края на изборния ден и тогава да направят разпита, за да не бъде обвинено МВР в намеса в изборите“, обясни Илков.

Той коментира и сигнала за подготвяната бъдеща смърт на Делян Пеевски, като заяви, че по-скоро охраната му не е увеличена.