Атанас Илков: До края на годината може да станем пълноправни членове на Шенген

Новини
16:37 - 11 Октомври 2024
4980
Атанас Илков: До края на годината може да станем пълноправни членове на Шенген

"До края на годината може да станем пълноправни членове на Шенген и по сухопътна. Заслужават го на първо място служителите на МВР, които положиха изключително много усилия. Ние сме направили всичко, дори сме надхвърлили това, което е било като изискване към нас.“

Това каза вътрешният министър Атанас Илков на брифинг на МВР.

До края на годината може да станем пълноправни членове на Шенген
„В МВР са получени 130 сигнала, по които са извършени проверки. От тях по 46 са образувани досъдебни производства. В следствие на действията ни, свързани с придобиване на информация за лица, които възнамеряват и участват в купуването на гласове, са постъпили сигнали„, каза министър Илков.

„По тях са изготвени 471 предупредителни протокола. В тази връзка са и тези от 137 специални полицейски операции, които са проведени.Образувани са близо 50 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.

„Всички останали сигнали се възлагат веднага на съответните служители и областни дирекции. След това започва незабавна проверка, резултатите се докладват на компетентната прокуратура и оттам ако има допълни указания, се изпълняват“, допълни вътрешният министър.

Лицата са разпределени по областни дирекции и по всяко едно от тях се извършва проверка. За една част от тези лица, вече бяхме започнали проверки“, каза още Илков.

„В този сигнал бяха изписани лица, за които нямаше никаква конкретика. Най-неблагоприятното за нас беше обстоятелството, че по една част от тях ние бяхме започнали работата си много преди постъпването на този сигнал. Надявам се това да не окаже негативно отражение на нашите действия“, допълни министърът.