Атанас Пеканов: Ако ме поканят за министър, ще си помисля

Партиите още не са се разбирали за личности и имена, смята служебният вицепремиер

Общество
18:37 - 01 Декември 2021
1942
Атанас Пеканов: Ако ме поканят за министър, ще си помисля

Повишаването на минималната работна заплата не е лява политика. Така коментира в „Лице в лице“ служебният вицепремиер Атанас Пеканов заложената поправка в Бюджет 2022. Според него последната дума е на Народното събрание, но заради сложната политическа ситуация е трябвало служебният кабинет да изготви финансова рамка за следващата година.

„По много направления това е една приемлива мярка. На академично ниво виждаме по-скоро позитивни ефекти. Тя упражнява натиск върху всички заплати, така че доходите да се увеличават. Да, може да има негативни ефекти, но те са ограничени“, заяви Пеканов.

По думите му изтеглените през тази година заеми са в рамките на държавния бюджет, те не са били неочаквани и извънредни. А подобна политика се следва от всички държави по света, за да се стимулира икономиката заради пандемията.

Пеканов обясни, че през 2022 г. страната ни ще получи около 290 млн. лв. евросредства по програмата REACTEU за възстановяване на бизнеса и гражданите след кризата.

Той коментира, че се надява да се състави редовно правителство. На въпрос дали е получил покана за участие в следващия кабинет, Пеканов заяви: „В момента партиите са в трудна ситуация, водят сложни преговори по между си и според мен не са стигнали до личности и имена. Ако ми предложат, ще мисля“.

Според него по време на преговорите са обсъдени приоритетите и реформите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. „В сферата на здравеопазването се говореше за превенция. България от години получава препоръки от ЕС и ги игнорира. Радвам се, че по време на преговорите са споменати конкретни реформи“, посочи той.

Вицепремиерът уточни, че необходим балансиран подход – да растат доходите и едновременна с това да се има предвид инфлацията. „Трябва да бъдат компенсирани хората с най-ниски доходи и тези с деца“, допълни той. Попитан какво е за България „Зелената сделка“, Пеканов посочи:

„Това е възможност, не заплаха. Трябва да сме подготвени, защото институциите не винаги са подготвени. Сега е моментът да защитим нашите интереси, ако винаги сме против – това няма как да се случи. Има неща, за които не сме готови, но трябва отсега да започнем да се готвим, за да не пострадаме“.

Пеканов не отговори конкретно дали сме загубили авансови плащания по Плана за възстановяване и устойчивост. Добави, че тези пари не са ни обещани и че, ако искаме да ги получим – трябва да реализираме конкретни и работещи проекти.