Атанас Пеканов: България има стабилни публични финанси

Новини
10:15 - 25 Март 2023
1647
Атанас Пеканов: България има стабилни публични финанси

България има стабилни публични финанси. Имаме вторият най-нисък дълг към БВП в ЕС. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов и отговори на въпроса "Пред фалит ли е България?" пред Би Ти Ви.

Трябва да си кажем честно - някои разходи, направени през миналата година, са прекалено високи и трябва да има оптимизация. Програмата за компенсации на бизнеса бе прекалено щедра, това вече не е европейската практика, даде пример Пеканов.

По думите му служебното правителство прави всичко възможно, за да провери дали има нелоялни практики при формирането на цените на храните. 

"Доказването на картел е много тежък казус. Служебният кабинет чрез меки мерки проверява цените. Правителството може да бъде и по-твърдо, но не искаме да се стига до тази ситуация, търсим баланс с търговските вериги", заяви вицепремиерът.

Той коментира и сайтът за цените на храните на Министерството на икономиката: Смисълът на сайта е много сериозен, прави се с цел крайните потребители да имат информация и да се доверяват на цените на храните. Има го и в други страни. Потребителите сигурно са видели, че в някои вериги има по-високи цени от тези, които сме намерили и сложили в сайта. По този начин, прозрачно, ще има коректив, обясни Пеканов.

По думите му за момента няма индикация страната да загуби европейски пари, защото иска ревизия. "Най-належащите са законите по съдебната реформа и чак тогава може да поискаме следващите пари", каза той. 2,7 млрд. лв. получихме от общата сума 11 млрд. по плана за възстановяване. Механизмът е труден, някои страни още не са поискали пари. Не сме първенци, някъде по средата сме, обясни още той.

Пеканов заяви и че никога не се е случвало някой да го подкупи. Явно са разбрали, че подобно нещо не може да се случи при мен, каза той.