Атанас Семов: България да блокира "Брекзит" 

Конституционният съдия излезе с идея за червен картон срещу Лондон, ако се приеме пакетът "Мобилност"

Новини
18:00 - 24 Март 2019
3301
Атанас Семов: България да блокира "Брекзит" 

България има право да блокира Брекзит, ако продължава шикалкавенето по това дали Пакета "Мобилност" ще бъде приет, или не. Радикалната теза лансира конституционният съдия проф. Атанас Семов.

Според него пакетът представлява чист отказ да се поддържа конкурентоспособността на страните. Ако цялата процедура бъде извървяна и пакетът стане реалност, България и превозвачите имат право да търсят правата си в Люксембург, убеден е юристът. 

Семов смята, че поведението на българските евродепутати, обединени от националната кауза, е показало истинска борба с несправедливостта по отношение на страната във връзка с пакета, засягащ над 100 000 семейства у нас. 

Брекзит според Семов няма да има, не и в предвидения срок. Той смята, че трябва да се даде време и на ЕС, и на Обединеното Кралство, да разрешат ключови въпроси, като този за цената на комуникациите. 

Според юриста темата с напускането на Острова от ЕС се преекспонира у нас и не бивало толкова да се влияем от развитието му. "Този процес показа, че излизането от европейската общност е един ужасно тежък и скъп процес. Това е една много груба демократична грешка, която трябва да бъде поправена", коментира още професорът пред Би Ти Ви. Той е на мнение, че вотът на британците трябва да се зачете, но не бива това да става на всяка цена. "Щом парламентът може да подлага на гласуване едно и също нещо 3 пъти, защо суверенът да няма право да решава втори път?", попита той.